點解先真正走出被出軌後嘅心理陰影

457 回覆
385 Like 18 Dislike
靠自己走出黎,我都係
你真係好撚煩
出完軌仲上嚟同成班受害者講讖悔 搏咩?

我地諗咩咪係受害人會諗咩囉
你仲想揾返前度?
講真淨係叫你去死已經好俾面你
最好就一世再冇愛情冇人關心形單隻影孤獨成世
我咀咒你同時咒晒所有出軌ge仆街
我只係想知受害者點諗,完
屌你老母死臭雞
講得好好,我一直以為呢種觀念係好正常,
結果係我將人類諗得太單純。
現今世代嘅速食文化我真係好討厭,
想得到純愛係唔係真係咁難,
想雙方磨合,有效溝通係咪真係咁難?
尤其自己比較被動慢熱同埋太有保護機制,
我自己表達愛意都係好笨拙,
當我全心全意投入嘅時候對方已經耗盡所有力氣咁樣
宜家啲不安全感成日圍繞住我,
但我堅持就算呢個世代係咁都好,
俾人笑我太單純,對呢個世界抱有太大期望都好,
我深信係會搵到一個同我一同觀念嘅人

BTW剛剛被斷崖式分手,很痛,但知道雙方真係難磨合,因為對方真係唔鐘意溝通,而我試過幾次嘗試進行有效溝通都失敗之後,我都頹了,不過只係唔捨得佢曾經對我幾好。最後,有嘢隔空想同「你」講:到宜家我都唔知你係要處理咩事,如果你冇對唔住我嘅,我會祝福你,希望一切順利,下年如果真係去加拿大嘅話祝你一路順風。如果對我唔住嘅,我都唔會去恨了,不過我唔會祝福你了,因為我知你心底深處有個位會責備你,帶住呢份遺憾渡過餘生吧。

(對唔住騎劫咗樓主個post同個留言,我九唔答八,自己講自己野咁,唔好意思
其實唔夾,試過都唔work
都冇辦法

我都祝你搵到一個同你一樣觀念嘅人
大家覺得係咪要有實際行動先叫出軌?
認唔認同精神出軌都係出軌
寫低都好架
擺低幾斤心頭大石再上路啦
睇得出你當時有幾咁care幾咁愛佢
至於有d人睇唔睇到 明唔明白你講嘅嘢
其實都不再重要了

攬攬
yes!!我之前出個po竟然有人話要實際行動先叫出軌
認同,所以我寧願如果對方真係精神出軌,
都可以直接同我講,好黎好去我覺得冇問題,
我咩都接受到就淨係接受唔到隱瞞同欺騙
不過多數人都唔會選擇講,因為唔想做衰人又唔捨得宜家嗰個 有時候都唔知呢啲人叫自私定自我,感情係好難定錯對,但我會覺得坦承講唔愛好過拖拖拖,不停令人覺得大家之間冇事發生過咁,搞到對方以為大家係相愛,點知原來只係自己一廂情願真係好Hurt
出軌我就接受唔到了就算直接講都接受唔到
個ex 出軌咗唔知幾耐,7月18號同我講分手,20號發現原來係佢出軌,之前呃我話同朋友去日本旅行,其實係同第三者;

我發現佢同個異性朋友(姐係第三者)成日傾計,嗰陣未知佢出軌,我好信佢,我同佢講我介意佢咁做,佢就呃我話俾啲信心我自己,我真係信咗;

一直呃我話自己一個落街跑步,我仲凳佢開心有咁健康嘅生活,點知原來係同第三者;

一直呃我話同同性朋友出街,其實係同第三者;

就連分手之後,佢知道我生活、心理、健康都極大受損,佢自己都非常內疚,原諒唔到自己,但佢都係要拒絕我釋出嘅善意,唔肯和解,唔肯同第三者分手,雖然我唔想復合。之後我仲要心痛佢自甘墮落

每次我將信心交俾佢,一直為佢開心,但原來佢一直辜負緊我,將快樂建基於我痛苦身上。

我好想即刻搵到下一位去彌補、忘掉我嘅傷痛,但我知我唔可以咁做,咁樣咪姐係搵水泡,我唔想害人。我亦冇信心再次1000%信未來嘅伴侶,我亦好冇自信,因為係佢呃我叫我俾啲信心自己。我覺得我冇資格再去愛其他人。

三年啦清,依然歷歷在目
上一次拍拖係3年前

入到嚟睇到大家既經歷

搞到都唔敢拍拖

總係覺得無開始,就唔會有傷心

應該話其實都接受唔到,只不過坦承自己出軌,我都仲會敬佢一尺。當然錯就一定錯,只係我覺得可以覺得及時丟咗舊垃圾,好過你愛護緊舊垃圾但自己仲蒙在鼓裡,因為真係好憎被欺騙嘅感覺,講大話嘅人真係應該全部落地獄
會講既人就直接講左分手同第個一齊啦
呢類人好少會出軌
唔講果啲就係想食兩家茶禮唔想分先唔講
都係嗰句啦,落地獄啦呢啲自私撚
我係絲 身邊圈子熟個啲真係得同性
唯有係靠app去識男仔
不過我覺得心態係當識朋友先,app又好興趣班又好
愈想識到另一半效果冇咁好
.
同意重新識人好難,要夾人仲難
有時都會覺得明明上一段磨合好曬,但被出軌
依家要再同其他人重新夾過,好痛落
加油呀
被出軌姐係老屈你出軌?
學好啲中文先講啦
我女朋友個ex又係用女朋友有嚴重情緒痛做藉口
呃左佢做年幾第三者
世界上真係有咁癲既人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞