澳洲悉尼大學發現「殺死中國人」塗鴉

126 回覆
247 Like 9 Dislike
繼墨爾本大學(University of Melbourne)和蒙納士大學(Monash University)校園多處出現禁止中國留學生內進的海報後,悉尼大學( University of Sydney)男廁牆上發現「殺死中國人」(Kill Chinese)塗鴉字句。

澳洲媒體SBS報導,悉尼大學開學首日,有學生在學校的留學生活動室男廁牆壁上發現了“KILL CHINESE”(殺死中國人)的字樣,下方畫上象徵納粹的標誌。另外,工商管理系學生的宿舍Abercrombie大樓的廁所內亦有類似塗鴉。

悉尼大學校長Courtney Thompson譴責事件,又呼籲學生如再發現任何塗鴉,應立即匯報。

悉尼大學發言人表示,不能接受這種行為,有關塗鴉已即時清除,鑑於塗鴉看來相當簡陋,認為是有人單獨犯案,但暫時難以找出來。校方已加強監察中央監控電視,以及增加派員巡邏廁所和各建築物。

一名在蒙納士大學就讀的中國留學生接受《環球日報》訪問時說,今次事件所用字眼比上次海報事件更激進,令人擔心有人對中國人懷有敵意,為人身安全感到憂慮。不過他也指出,在校園廁所塗鴉是經常發生的事,且認為事件是個人行為。

https://hk.thenewslens.com/article/75216
香港人佢地咪都係當係chinese

一有呢d新聞就好多人自high讚好
但又唔諗下人地識鬼分你香港人定中國人

我以前讀依間大學
大學入面d人一定識分中國同香港

btw雪梨大學既香港人雖然都係小圏子, 通常都係同番香港人玩
但係比起中國留學生既"小"圏子, 香港人低調得多

最令我印象深刻係d中國人會直接係大學入面既notice boards上面貼大量一隻英文字都無, 完全係純中文既海報, 重有成日會貼留學同移民廣告

重有通常一個國家最多只會整1-2 個society,
就好似香港人整左一個小圏子同郷會 HKSA, 台灣人就TSA, 而馬拉人就SUAMS咁 etc etc

中國人整左好似有五個定六個小圏子society
引d支那狗入澳洲
澳洲左翼可以發圍
等d大愛撚以為有能力同化d支那狗呀喇

人哋就算唔識分唔代表你要自認
加多句Hong Kong is not ChiNa 唔該

我以前讀依間大學

btw雪梨大學既香港人雖然都係小圏子, 通常都係同番香港人玩

最令我印象深刻係d中國人會直接係大學入面既notice boards上面貼大量一隻英文字都無, 完全係純中文既海報, 重有成日會貼留學同移民廣告

就好似香港人整左一個小圏子同郷會 HKSA, 台灣人就TSA, 而馬拉人就SUAMS咁 etc etc

香港嘅大學咪一樣係咁

你咪同佢地講你唔係Chinese 囉

你不如話日本人, 韓國人都係中國人.

你分到 瑞典人那威人冰島人?
且認為事件是個人行為
孤狼襲擊都係個人行為

家陣唔係身份問題 係種族問題
之前班華人同班白人走去反難民
點知比人反番轉頭

五毛嘅「鬼識分論」
玩爛晒啦
種族歧視呢個問題,我諗會一直存在,直至可能過幾百萬年之後地球三族(黑白黃)完全混血融合為止
魚旦論

點解人地生活得咁好咁有尊嚴

我要佢地生活得好仆街好似我地咁無尊嚴

之前班華人同班白人走去反難民
點知比人反番轉頭

係澳洲講反移民真係講唔通
最多講話嗰個種族嘅人剋人憎
依個又合理嘅

五毛嘅「鬼識分論」
玩爛晒啦

咁都有得扣落五毛到 上哂腦

我以前讀依間大學

依啲唔係係海外留學/exchange唔會知依啲微妙嘅分別
要分一定分到
係因為香港人同台灣人就算人數有返咁上下,但好低調,唔係有心搵嘅話你一定搵親都係支那人
所以你見冇咩嘢講,唔多出頭嗰啲嘅asian就好多時搵到日本人、台灣人同香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞