恒大個財務報告勁撚精彩 負可敵國

697 回覆
1444 Like 15 Dislike
睇錯,不過負責都一直係呢個級數
負兩萬幾億都未撚收皮,真係犀利
你好7
扮晒見解獨特
比恒大徵地拆左樓個D咪唔洗翻身
的以宜確7左
然後啲aa上嚟話大陸地產冇事,爆極都唔會爆
咪咁快支爆,未儲夠錢移民
承建商係嘔錢出黎幫佢起樓
唔好問點解,中國公司culture 就係咁撚on9,大石宅死蟹 鬥賤價,反正當時叫做500強公司 內房第一你唔做大把人做
最大資産咪啲爛鬼土地
數字遊戲
債主嘅大陸銀行,佢老破條爛數引爆全部銀行壞帳自己都死埋
佢依家爆又係金融危機,條數碌多萬幾億結果一樣,都係齊齊冚家鏟
直頭高級黑 軟對抗
差好遠

內房閒閒負債比率都過百,香港最衰果間都係70%
6 億人月薪唔夠一千
唔驚啦, 人民有儲錢嘅 (應該)
2萬億係乜野概念
高盛估中國債務增至156萬億

中國政府債務負擔
中國政府債務負擔
中國持續膨脹的公共債務引起市場關注,美資投行高盛估計,政府借款、地方政府融資平台和國家政策銀行等的債務加起來,中國政府債務去年已增至156萬億元人民幣,相當於國內生產總值(GDP)的126%。

國際貨幣基金組織(IMF)的數據顯示,中國總債務對GDP比率去年升至284%,其中內地政府債務佔最大一部分。該組織亦早已預告中國政府債務過高問題令人擔憂會出現違約風險,又指地方政府層面的借款增長最快,目前地方政府創建的公司所籌集的借款項目,以及私人房地產開發商等,均被認為違約機會最大。

早年內地有官員提出「去槓桿化」透過壓低信貸增速去穩定債務佔GDP比例,惟隨着新冠疫情爆發,這已名存實亡,新經濟班子對此的立場未明。

不過,內地經濟學家認為,迅速削減債務水平並不明智,直言信貸萎縮的後果比起半導體產業被美國打壓和供應鏈遷離更嚴重,不加債務無以興內需,限制浪費資源的貸款就好,又指以債務佔資產比率,較債務佔GDP比率更重要,意味目前需穩定樓價,同時亦應將投資引導到回報更高的領域。

專家:首要削供應穩樓價

學界認為,當局首要任務是提高需求和削減供應去穩定樓價,同時強調需要通過穩定樓價以避免信貸增長崩壞,又揚言今年會是關鍵性一年,中央如何處理巨大債務這個棘手問題,將會左右內地的經濟增長步伐。

國際信貸評級機構標普及早前調查顯示,地方政府去年未償還的債務已是財政收入的120%以上,其中三分之二的地方政府現在有可能突破中央政府所設的債務門檻,反映融資壓力嚴峻。諮詢公司榮鼎集團更指,內地有三分之一主要城市連僅僅償付所欠債務的利息都面臨困難。
明白大愚x 2 就夠佢還清
一年銷售得300 億,計你成本係零, 都唔夠俾一半息,所以佢話一句唔還,吹咩

借錢果然要借得多,只要夠多,咁就連銀行都驚左你
點覆牌先?

間公司完全資不抵債, 一開市得返一仙?
要不是美國佬
有錢還息就唔使停牌啦

拖到就代表週轉到

香港樓價gogogo
好少 都係5個數字 24000幾….

不過係億
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞