恒大個財務報告勁撚精彩 負可敵國

697 回覆
1444 Like 15 Dislike
睇返盤數,一年都係470億啫
有d 拖業主、供應商、承建商唔會計息啦
恒大債權人分幾類

1. 業主 (真係完全唔驚 佢地驚過你 敢維權就打到佢地仆街)

2. 供應商 (又係完全唔驚,都係一般企業,預左硬食)

3. 銀行+信託機構 (反正都係國家,自己友黎還唔還都一樣)

4. 境外債券持有人 (死鬼佬傻閪 唔撚駛還比佢地)

結論:真係唔驚
笑鳩緊班想入市/持貨炒樓專家
除14億唔該
https://youtu.be/ITtv6tfmjck
袁啟聰有試到
架車睇落冇想像中差
我覺得靚過BYD
going concern 問題嚴重啦
但單係going concern 問題係唔洗停牌
正解
呢個就係現況

同零八年一樣
俾啲仆街玩爛左
就窮人幫佢地埋單

不過分別係
一個係美國
一個係終國
2萬幾代面數咋 請定仲收埋好多off-balance sheet debt

年年都負兩萬幾億,好心唔好大驚小怪
恒馳5 出車未?
好似卡數cum 卡數咁
共慘擋腳下,恒大係咩背境大家心照。佢一倒下幾多太子擋 幾多要抄家倒台。

本來就係收割機器,笑下算。
搞清楚佢點解負咁多先
原本個玩法係得嘅,只要樓市穩步上揚,習帝撳樓市,銀行一收水,咪仆街囉
銀行收得水,點找俾 supplier/工人?

含大最大債主仲係堆大陸銀行,水就唔再出,但仲有大部分未收返,隻維尼搵2個𡃁提下你咪撚搞事,你估堆銀行夠薑追咩?
好似傳銷咁

你一路投到地
一路有樓花賣
咪一路有錢俾承建商囉

重有
大陸銀行同香港玩法唔同
大陸銀行唔會理咁多
你肯借我肯俾
唔同香港咁 起碼都做下背景審查風險管理
如果auditor出左disclaimer或者adverse opinion, 上市條例有要求公司要解決導auditor disclaim or adver嘅問題先可以復牌, 但如果只係單純因為going concern導致嘅問題則不在此限 (但係唔係going concern問題可以由公司永遠拖落去就唔知); 而正正含大disclaimer係因為going concern issue, 睇個款含大都申請緊復牌
你睇埋佢淨資產先啦
歷史最大既試驗場
我諗真係前無古人 後無來者
破產未?

不得不說 總加速師有份引爆
宜家恒大想攬炒。。
2.4萬億的債還唔到 借錢的銀行同公司都要陪葬
大到不能破

泡沫爆炸聲好響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞