恒大個財務報告勁撚精彩 負可敵國

697 回覆
1444 Like 15 Dislike
有冇銀行業巴絲可以講吓,大貓嘅恒大直接/間接exposure有幾多?已全撥備還是部份撥備?
BYD果啲overdesign 直頭係肉酸
呢㗎稍為庸俗 但接受到嘅
破唔破產嘅分別係
如果恒大一日未還錢, 銀行嘅帳上都叫做receivable, 即係assets
如果恒大一破產, 啲receivable 即刻bad debt咗, 銀行可能會資不抵債
1. 以前間公司唔係負資產
2. 以前間公司有淨利潤 (雖然唔多)

有利潤起碼仲叫有機會還到債, 蝕錢再加負資產即係佢還唔到
瑞士
當初如果識諗啲轉型做抗疫,分分鐘殺出一條血路
邊度有講負資產
地方政府d賣地收入點黎?咪恒大度黎囉,恒大d錢點黎?咪國企銀行借返黎囉,左手交右手,中間就俾d人食晒夾棍潤了。
錯啦 承建商都係自己公司
出條商業票據就可以同銀行再借錢出糧
邊個仲敢收佢息
肯還都汁到
直頭要還1億當佢還2億
唔係話破產咩,講左2年仲冇事
一審,上訴加執行,再破產,重組,10年啦
咁係要prove到佢冇going concern issue先復到牌?定之後冇得用going concern basis就算?
FS 嚟講Equity 係負數

其實你細心睇內文都會見到
eg. auditor report
開期票 遲兩年收 比多20%你

頭幾年真係有錢比

復邊就爆到仆街
習大大咁有錢, 等佢包底咪得
pin this
有冇annual repot 條link?
Total liabilities 同 Total equity and liabilities 唔同嘢嚟喎
還錢?要幾多印幾多,真係唔驚
未有 annual report

得result announcement

https://doc.irasia.com/listco/hk/evergrande/annual/2022/cres.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞