基斯杜化路蘭鉅製《奧本海默》全亞洲獨家 百老匯院線獻映35mm菲林版

281 回覆
295 Like 4 Dislike
睇過35mm嘅覺得點樣
有啲咩唔同
咪廿年前睇戲咁
好大一盤菲林, 之前外國有放映員講嗰啲菲林轉盤要越整越大,基本上好似我哋飲茶要加塊木板擴大張枱咁
咩野係masking
Cinema masking 係指喺銀幕嘅四邊會有固定/可移動嘅黑幕去遮蓋銀幕未被投影嘅部分
譬如套戲嘅aspect ratio係2.39:1
masking就會遮去2.39框以外嘅地方
或者你會見到喺廣告之後同電影放映之前呢段時間銀幕四邊會收窄
果個就係masking

主要作用係令觀眾更專注喺畫面上
喺菲林投影年代更可以遮蓋接駁同剪裁嘅菲林嘅痕跡
但現今投影技術再加上其他原因令到masking唔再必要
所以好多戲院都會捨棄呢個做法
us
uk
france
germany
korea
總有連登仔唱返調以示出眾
澳洲
點會咁做
直接由65mm reduce去35mm合理啲喎
剪片嗰個用regular 70mm 做基礎剪
個ratio都係闊過35mm少少姐
點都好過話digital imax係imax
以前用35mm拍嘅戲
喺未有video之前啲人點拎番去屋企睇戲?
reduce做8mm film prints 囉
成個過程都係analogue
嗰個係IMAX 70mm
同70mm唔同

現存Oppenheimer 嘅70nm print反而多過35mm print
Nolan出晒名唔做DI
喺英國去睇bfi Imax會好震撼
條廢老過晒氣啦
淨係喺度用配樂嘈鳩人
其實唔洗一定要IMAX 70mm
只要人個creen做到 1.43:1 既imax laser 都
香港最大既imax screen係咩野aspect ratio?
你肯定係Hans Zimmer ?
香港IMAX都係用返Digital 1.89:1
冇例外
因為70mm Film 1.43:1得外國先有
甚麼是woke元素?
唔係唔做
人地盡量唔用姐
點實拍都好,總有D位要執走D野,好似威也果D,同埋調色,尤其拍真景更加要,天氣有時實際上唔係咁理想,加減少少在所難免
咁你想65mm沖完35mm,再數碼scan做effect,再沖35mm?
多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞