基斯杜化路蘭鉅製《奧本海默》全亞洲獨家 百老匯院線獻映35mm菲林版

281 回覆
295 Like 4 Dislike
TLDR

用35mm菲林底片播放
=畫面上Crop咗上下
=聲音冇IMAX 咁正

但用傳統菲林方式投影,播放會有些微瑕疵。懷舊嘢。
=有人會覺得有feel啲
其實你真係要睇下醫生,假膠假撚到咁嚟搏屌係為乜?
樓上問緊點解要35mm
你講緊嘅唔關35mm事
如果要加cg,
70mm果時已經要加
調色佢應該係colour timing?
連配角都係影帝級
https://www.imax.com/news/oppenheimer-in-imax-70mm
得美, 英, 澳, 加, 捷克有得睇
Thanks
因為亞洲冇人有錢玩得起IMAX 15/70mm 咪退而求其次用35mm放映囉
睇咗呢個post好多版,好似好多人重未攪清楚呢套戲個IMAX係乜事
35mm 菲林相對吧數碼解像度大約係5K
70mm IMAX 菲林相對吧數碼解像度大約係18K
Nolan呢套戲想用黑白超高解像度,用巨幕上超細緻嘅表情嚟呈視角色嘅內心,絕對係破天荒嘅嘗試
唔睇IMAX版根本嘥咗套戲,睇35mm菲林版又根本冇乜意義
IMAX 雙laser得4k仲低
仲要放到咁大
香港睇戲=智商稅
Dunkirk 好睇喎,好多位拍得好靚
香港冇IMAX film projector, 35mm果啲戲院,21:9 裁細埋; the best you can get 得IMAX Laser喇
真係ultimate cinema experience
希望有生之年睇到一次
咁全世界唔係所有戲院都數碼化哂
仲有D舊戲院仲用菲林機
定唔做佢生意先?

正如香港電視台2008年數碼化廣播後都仲有模擬訊號,直至2020年尾先完
全世界咁多電影院要完全換哂數碼機要漫長時間
好羨慕 原來香港嗰個咁細
係男主角問題
Mirror呢啲啱你
睇過報導講佢哋淨係ren都ren咗6個月
去台北都睇到啦 去旅行順便睇埋
唔係講緊呢樣野
你上面話35mm係自high
係因為佢只係張70mm嘅digitally scanned image 沖曬落35mm度

但係其實係有方法張70mm菲林用analog嘅方法reduce做35mm
唔洗經digital
[member[/member]我估意思係覺醒
真係要推旅遊業嘅話
買部1570projector已經搞得掂
一張由傳統打字機打出嚟的文字, scan完入電腦再打印出嚟係咪一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞