基斯杜化路蘭鉅製《奧本海默》全亞洲獨家 百老匯院線獻映35mm菲林版

281 回覆
295 Like 4 Dislike
https://news.post76.hk/2023/07/christopher-nolan-oppenheimer/

基斯杜化路蘭(Christopher Nolan)新作《奧本海默》(Oppenheimer),將於7月20日香港上映。全亞洲獨家,百老匯院線旗下的百老匯電影中心、MOViE MOViE Cityplaza及PREMIERE ELEMENTS將獻映《奧本海默》的35mm菲林版,門票現已公開發售。

《奧本海默》講述擁有非凡才智的「原子彈之父」奧本海默,發明這個人類史上最具毀滅性的武器時的天人交戰,以電影作為媒介,帶領觀眾進入這位天才的內心世界。除了期待Nolan如何再次突破電影敘事的極限,更令熱愛菲林電影的影迷津津樂道。

不論影像與聲效都講求真實的Nolan,繼《星際啟示錄》、《鄧寇克大行動》及《TENET天能》之後,再度與攝影師赫塔范赫塔瑪(Hoyte Van Hoytema)合作。為了更立體地刻畫奧本海默發明原子彈時的內心掙扎,Nolan透過彩色與黑白畫面的光影交錯,呈現兩條在主觀和客觀經驗之間不斷切換的時間線。於是Hoytema特地與柯達協商,發明出前所未有的65mm黑白菲林,令《奧本海默》這部作品,真真正正成為了開創歷史的「發明」。

要觀賞到能完美呈現菲林影像質感之美也非易事,世界上能放映菲林電影的戲院已買少見少,因為存放菲林和保養放映機所需的費用和空間要求甚高,更需要專業人士去運作和維修。百老匯院線對於電影承傳的堅持,一直保留菲林放映的設備以供承傳及保育,今次百老匯院線旗下的百老匯電影中心、MOViE MOViE Cityplaza及PREMIERE ELEMENTS,便是當中為數不多能放映菲林版電影的戲院。
睇呢個定imax版好
希望有人可以解釋呢個版本同IMAX嘅分別
Nolan啲戲好似無咩woke元素
我麻麻地
真心
其實Karen你有冇諗過睇下精神科醫生
見你咁多年嚟啲post永遠鐘意同主流唱反調
人撐你就屌 人屌你就撐
以前啲人讚女仔好瘦好fit係就話物化女性 依家讚女仔大波有籮你又話屈服係父權之下嘅審美
呢啲其實係反社會人格嘅特徵嚟
覺得自己永遠同人持相反意見就係有型 見解獨到 有sense
其實人哋只會心諗你做乜鳩
最搞笑係次次見你自己講完自己自high 好似啲弱智咁講完自己笑
我估你都係邊笑邊流口水嗰啲人嚟
真心 及早治療啦 心理病遲咗搞咁就一世
套戲好撚大卡士
姐係會係黑白?
我都想知
Nolan透過彩色與黑白畫面的光影交錯,呈現兩條在主觀和客觀經驗之間不斷切換的時間線。

唔係全黑白只係用菲林呈現既畫面同數碼既質感有分別
Nolan透過彩色與黑白畫面的光影交錯,呈現兩條在主觀和客觀經驗之間不斷切換的時間線。

35mm彩色
65mm黑白?
戲中有時會黑白畫面,唔關格式事
咁樣?

又要搶飛
雖然都係唔明個意思,即係晶數多咗?
畫面大細分別
多謝你
睇曬咪得囉
菲林imax就話啫,得套閹割版35mm菲林就算吧啦
菲林係咪出黎個質感會唔同啲?
普遍地方睇到嘅IMAX同普通screening都係Digital, laser projector投射出嚟嘅影像

菲林projection嘅意思係有一餅實體菲林 透過光學投射嘅方式每秒24格咁投射出嚟
咁film projection都有分唔同格式
以35mm為普遍
65/70mm IMAX都曾經係世界各地嘅大型高端戲院通用嘅一個format

咁digital同film
每秒24格 每一格之間嘅黑色畫面加埋條菲林係physically移動緊會造成motion blur
每格菲林或許會有獨特嘅顆粒(film grain)
菲林投影機會造成一定程度嘅噪音
菲林老化/有塵/花痕呢啲不完美嘅部分會極度明顯
所以背後嘅projectionist/operator嘅工序會繁複同嚴謹好多

所以或者咁講
菲林投影係一個幾乎被淘汰嘅產物
一定唔及數碼穩定、清晰等方便
但係呢個感覺未必會係digital取代到
對於好多老一輩嘅電影人嚟講
大銀幕嘅閃閃發光係有獨特嘅魔力
就好似ipad/Kindle永遠都未必會取代到實體書咁樣

現今歐洲/美國都仲有唔少戲院堅持用35mm甚至70mm菲林投映
但亞洲就真係數之又少
或者器材仍然存在 但係好少會攞出嚟做screening
所以呢個機會相信十分難得

不過因為係35mm projection
所以套戲係shot on IMAX嘅部分就唔會享受到上下extra 嘅畫面
意思係aspect ratio會唔同咗
音質相信喺IMAX放映都會比較好

TLDR: just go see both versions and feel it yourself
咁理性咁講
香港好似得太空館擁有過投射15/70IMAX嘅技術同設備
今時今日想去睇真。菲林IMAX只有去外國

in70mm.com/now_showing
你唔撐嘅即係好嘢黎,可信過爛蕃茄
即係抄返佢自己當年嘅 Memento ?
發明出前所未有的65mm黑白菲林

咁關35mm 咩事?

定係兩樣野冇關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞