基斯杜化路蘭鉅製《奧本海默》全亞洲獨家 百老匯院線獻映35mm菲林版

281 回覆
295 Like 4 Dislike
除非一起個商場就預左幾層空間做imax戲院姐
imax幕至少3~4層樓咁高, 普通商場無乜機會可以打通
一早預位就要綁死租約十年八年, 甚至更高, 呢個投資未必間間肯做
香港又唔似外國咁多地, 外國(日韓台都有)有d戲院直頭係自己獨立一座建築物, 點設計要幾高樓底都得
所以蕭定一之前話想買旺角豪華戲院嚟做imax,不過最後都係拆嚟起商廈,香港最後一間戲院有獨立建築。
有光學縮放機,唔洗經digital intermediate
睇返#253
情況就好似喺黑房曬相咁
曝光,顏色全部可以用光學同化學控制
佢唔係scan落電腦ps完再用inkjet printer印落張相紙或者膠片度果種
唔使中途換片咪好,而家識得換片嘅人應該好少
其實套戲幾好睇,雖然唔熟識物理學
以前IMAX有限片長,今次3個鐘要特登加大個菲林盤
百老匯邊間?
太古城都好闊
MCL德福係16:9
之前都有諗過呢個問題 沙田新城市自己一座都唔整imax 到底係商場限制定點
金玉其外 敗絮其中
硬件勁但軟件冇樣得
帶個位都照哂落其他啲客到,on9英皇
韓國嗰個只係imax laser
好明顯係啦
柒頭扮女權增加仇恨
以前泰國同香港megabox好似都有
不如直接啲講唔係冇錢,係菲林太麻煩所以間間轉哂做imax laser算
laser唔係最大問題,係塊幕同個院真IMAX都有好大距離,啱啱去台北睇完IMAX Laser黎,個比例同個size都同香港lieMAX差好遠
我唸應該唔會再賣菲林IMAX projector比新場,講真係得番nolan岀film print,好難叫個場為左3年得一套戲上film print maint多部project,即使真係肯賣,我唸都無乜邊間個projection room夠位裝
新鴻基度縮唔肯補地價
起好咗座新大樓寧願拆咗重建都唔俾錢政府
睇落就會好似睇紀錄片咁
係其他post 見到啲人話呢個版本可以睇到nolan 嘅付出
其他版本睇唔到的
有,睇過
可以上埋70mm 5perf啲戲㗎嘛
係imax大螢幕睇賓虛
諗起都興奮
如果拍完之後都要調色
一開始點解要拍菲林?
調色唔一定用電腦以前無電腦就無後制咩
我唔知nolan拍菲林嗰個意圖係唔係完全因為resolution
但係有啲導演佢哋拍菲林,係因為菲林出嚟嘅顏色
而佢哋認為嗰隻色係唔可以用電腦執出嚟
咁所以如果用菲林拍完再做color grading
就好矛盾
有D調色可以加強氣氛
產生壓迫感
而事前單靠打燈/現場環境做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞