基斯杜化路蘭鉅製《奧本海默》全亞洲獨家 百老匯院線獻映35mm菲林版

281 回覆
295 Like 4 Dislike
真心
其實Karen你有冇諗過睇下精神科醫生
見你咁多年嚟啲post永遠鐘意同主流唱反調
人撐你就屌 人屌你就撐
以前啲人讚女仔好瘦好fit係就話物化女性 依家讚女仔大波有籮你又話屈服係父權之下嘅審美
呢啲其實係反社會人格嘅特徵嚟
覺得自己永遠同人持相反意見就係有型 見解獨到 有sense
其實人哋只會心諗你做乜鳩
最搞笑係次次見你自己講完自己自high 好似啲弱智咁講完自己笑
我估你都係邊笑邊流口水嗰啲人嚟
真心 及早治療啦 心理病遲咗搞咁就一世
即係好似momento 咁
彩色同黑白係兩條時間線或者故事線
35mm 同埋imax 一樣都係菲林
只不過係個aspect ratio 唔同
簡單啲嚟講就係35 mm會係上下crop左
睇完巴打講解 諗番起cinema paradiso
會唔會播播下著火
唔講咁多
二刷IMAX同菲林
路蘭
sorry
我更正
雖然35mm 同埋imax 一樣都係菲林
香港個35mm version就真係直接用菲林投影
但iMax就係轉digital
至於你話係咪真係有分別
我就唔夠膽講
入場J emily blunt

Emily Blunt世一 好靚女
佢既British accent
佢同john真係襯到癲
IMAX 65mm Digital Scan係8k起跳 最高11k
冇可能會4k 人哋都有底線的
你只要唔係睇imax
就係4K啦
雪花係菲林受到污染姐, 保存得好/第一手播照計係可以好乾淨的
經過越多拷貝 / 播放越多, 先會令菲林痴塵 / 出現刮痕

菲林最主要係D雜訊/微粒感, 數碼片拍純色畫面就會出返純色, 但菲林唔同, 會有好多顏色以外的野出現, 我都唔知點用文字形容
咁SCAN 完8K 11K, 落到後製都唔會8K 11K啦, REN到天荒地老都似
香港個imax咪又係4k
35mm 好明顯係冇film imax 既地方諗出嚟既野 根本唔係Nolan想要既 佢有啲咩底線
真心有撚病
個人會先睇IMAX然後35mm
因為構圖上本身攝影師/導演係frame for IMAX嘅aspect ratio
佢地所有嘅決定或多或少因為呢個決定會有唔同(美術/陳設/機器運動等)
亦因為執意選擇用IMAX呢個片幅所以會影響好多微細既選擇
譬如鏡頭上、人物擺位、攝影機同演員個距離全部會受牽連

覺得拍戲係有好多好微細 無論係有意識定無意既creative decision
而呢個導演-攝影師組合執意用呢個format
睇翻IMAX會最接近導演個vision同攝影師嘅眼光

而睇35mm放映或許只係個just for fun嘅experience
https://www.imdb.com/title/tt15398776/technical/

Aspect ratio
1.43 : 1(IMAX 70 mm: some scenes)1.90 : 1(Digital IMAX: some scenes)2.20 : 1(70 mm and Digital)2.39 : 1(35 mm)

35mm 菲林個比例係2.39:1 Scope
個畫面裁好多
究竟港版有冇cut到扑野scene
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞