請問有冇人有被拒入境打回頭既經驗?

306 回覆
12 Like 176 Dislike
有次由英國非直航去出差
本身如果直航的話通常唔洗問,因為公司喺果個城市出名
點知非直航出事,佢唔知我講咩公司/或者唔信
問我拎卡片,真係無用卡片好多年,正準備比LinkedIn 佢睇就被人的入大房
入到去,講兩句,佢check下文件又走得
但自始之後就算直航都入咗大房兩次
好麻煩,有時佢地又唔識分特區同大陸護照,問我拎EVUS
我連EVUS係咩都唔知,結果我睇完張單張糾正返佢
揸特衰都唔好得去邊
朋友喺細機場入境免簽國家
佢問where’s your visa
你就要同佢解釋香港護照同大陸護照唔同
一本藍色 一本紅色
一本唔使簽證 一本要

最令人confuse 嘅係
兩本國籍欄都係寫Chinese/CHN
新版特衰仲要印埋中國國旗

通常入境條友只要肯打俾自己上司確認
就會成功入到境

不過呢種情況我覺得香港人好撚慘
揸特衰 = 畀中國政府撚
揸BNO = Home Office 又唔幫手R多啲visa free
無 因為 我記得好耐之前 睇過一本 領隊遊記.. 其中 就係話佢帶團 去d 小國過境.. 咁 全團 香港人 咩護照都有 又有廁所板 又有BNO.. 咁 d 小國ge 移民官 未見過Bno 咁 咪 問 點解你地全部 香港人 都有唔同護照 同埋明明 就係China Hong Kong 無啦啦 又有 British Nation oversea…… 咁個領隊 咪 要解話lo.. 唔通真係要 由清朝鴉片 戰爭 北京條約 講起咩… 講多兩講 就覺你煩 放你走…

by the way 你 呢個問題。我自己 親身都試過… 以前 攞住本 廁所板 .. 無啦啦 有個 大陸妹走過黎問 點解我本廁所板 係藍色 佢個本 大陸護照係 紅色…. 我咪話 我係香港人 所以咪藍色lo…. 跟住 … 佢就收左皮…
樓主話得徬徨應該真係唔知頭唔知路

可能預stay 長時間
BNO country code係GBR但底下係GBN
SAR好似上下都寫CHN

特衰上下都係CHN
屌你老尾咁撚串抵撚死啦
人地問你中左邊樣
叫你講多少少又驚撚到唔撚講
人地deport番你出黎真係冇撚有錯
你apply冇簽哂1同2咩,通常如果公幹apply都應該整埋觀光架喎
屌你老母,收皮啦
成日1個人旅遊無乜plan都無俾人問過喎
次次好快過
間碟師
係咪打死都話冇?
即係最底果行係護照號碼+GBR+一串code?
(唔係上面果行你個名前面)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞