請問有冇人有被拒入境打回頭既經驗?

306 回覆
12 Like 176 Dislike
有 之前入境果陣條友態度唔好 我屌柒佢 跟住佢一嘢打埋嚟 打到我回咗個頭
你講得無錯
美國入境係當所有人都係想黎到瀨死唔走做黑工做雞做前設
但樓主講D唔講D仲撚柒明知美國咁麻煩都唔做齊功課都唔抵可憐啦
點解已經咁撚慘仲要不停比人話抵撚死,究竟係崇洋崇到飲晒咳水定係咩原因!去得嗰啲地方都預左比人唔當人看待架啦!

其他絕大部份國家都係拎bno入境易好多,係關口唔洗解釋咁多野

唯獨是越南/印尼/土耳其/歐洲某啲非歐盟小國(馬其頓)/約旦呢啲國家俾左免簽/evisa特區但反而冇俾bno,就逼住要用特區

用得特區護照就預左過關時好撚麻煩,要解釋一大爛餐呢本野同大陸passport有咩分別。機場入境都還好,陸路入境啲關員真係完全唔識英文,唔會聽你解釋咁多,索性唔俾你入,或者屈你俾錢,渣特區護照係保加利亞經陸路落土耳其大把香港人中伏
乜柒都唔講集你老母個思咩
想問如果喺香港公司為美國公司提供 Consulting

封信寫Consulting Service 算唔算違規?或者用旅遊身份去
話自己係施君龍義士
你都識講「service」

北姑起羅湖同入境講話去香港幫人提供「服務」都唔得啦
即係就算子母公司揸正都要申請工作簽證?
知唔知航空公司咁樣都俾你上飛機
航空公司會俾人罰錢
其實人哋個道理好簡單

你個「服務」本身要喺本地購買,你偷入黎提供就係搶左本地工作機會

明白依個道理就會明佢個「商務」簽證係乜意思

你過黎開會,無搶人份工
你過黎參觀展覽,無搶人份工
你代表原居地既公司過黎傾生意搵partner,無搶人份工
你代表原居地既公司搵投資機會,無搶人份工
越南幾時俾特衰免簽?特衰同bno都要上網搞落地簽,兩本都冇分别,反而bc就有免簽。
講野之前用下死人腦啦傻閪訓左幾撚多年呀
越南晨早俾特區同大陸護照搞evisa
唔撚洗搞落地啦 (bno就反而要啦)
https://www.vietnam-visa.hk/bno%E6%8C%81%E6%9C%89%E4%BA%BA%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%9C%A8%E7%B7%9A%E7%94%B3%E8%AB%8B%E9%9B%BB%E5%AD%90%E7%B0%BD%E8%AD%89%EF%BC%88e-visa%EF%BC%89%E5%97%8E%EF%BC%9F/
我反而唔撚明點解就算係發達國家,d過關仲係咁落後
電腦scan完自動show埋依本護照洗唔洗visa唔係好容易做到架咩
點解就算係發達國家,都仲係會出現你用特衰點解唔係中國人,唔洗護照 / 點解你用英國護照但係要簽證(例如美國)
入境好多次,大機場又試過細機場又試過
根本冇d人想像中講到咁痴線
有d官笑笑口咁同你傾計(當然都係一種手法黎,但起碼氣氛輕鬆)
第一次係多倫多機場去美國,本身唔知係機場已經可以辦理美國入境手續,所以連入左境都唔撚知,就係咁簡單
同埋講多一句
依家係19世紀定20世紀
唔撚比人有美國朋友?
官方都講到明b1/b2其中一個用途係探朋友
你明明係探朋友講到唔係仲可疑
自己身冇屎大大方方話探朋友好撚正常姐
你d資訊都唔知有冇落後20、30年
16年用BNO去馬其頓都無問題,照唔洗簽證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞