[遊記] 慢慢打,希望唔好爛尾:京都東京梅雨季睇花hea玩之旅

108 回覆
15 Like 12 Dislike
之前遊記:
https://lihkg.com/thread/3336882/page/1
第一次打遊記,慢慢打,希望唔好爛尾:第一次(主要)起北海道睇雪記

好,見未試過起夏天去過日本,就試一次!睇繡球花呢樣野其實都係三年前武漢肺炎果陣時研究過,頂左三年咪去埋啦。總括黎講梅雨季去都真係有啲玩自己,hea 嘅日子咪當自己休息下咯唯有。雖然天氣有啲比預期中仲要差;以為天氣熱咁繡球花應該都會早開啦,但係去到京都果邊好似仲慢慢開緊;去到臨尾仲感冒埋,不過都享受嘅。有機會咪再去過咯。

都係咁啦,由於自己就鐘意影風景相多,所以相方面,可能中間D隨影啊,野食相會少D,或者可能係亂咁搵野食算。大致上講下個行程表先:
D1:大阪入
D2-4:京都
D5:東京
D6:伊豆下田
D7-8:鎌倉
D9:長野
D10-11:東京

慢慢打啦,唔知會唔會爛尾。因為都比較多野搞,同堆相其實都仲執緊 。可能之後都只會抽啲重點出黎打,唔會記錄曬日日嘅行程。
貼住十鬆張相先:

Day 1: 一切從機場開始
之前睇新聞話關西機場都要搞幾耐下,結果就走去換張凌晨機票飛去日本好過。不過唔係第一次飛關西,又好似未諗到有乜特別野起大阪一定要起七年之後嘅今日要去咁。又你估自己仲係十八歲咩,去到大阪其實都係訓訓下, hea 下 hea 下咁樣過第一日。之後短途都係唔好搭凌晨機好過啦

果時仲未開返 in town check-in,又唔想放工返屋企先又去機場咁環遊香港一個圈,所以一朝早就擺行李起elements堆 locker先。然後放工就可以攞行李入機場

今次換到張business,最後都係去左 Pier business lounge。

如果入CX lounge 嘅話,都係鐘意飲佢杯 Cathay Delight

咁早就想訓下覺啦,lounge 入面都有個安靜空間,不過張床十分硬。
又試下佢個 shower facilities,不過玩足全程都未摸得透佢個花灑乜設計,較大啲水之後佢又好似會自動幫我變凍水咁

除左 lounge 嘅食物之外,有時候都想食下其他野。開左間 M 記不過行行下好似搵唔返,咁又記得機場定堆小編之前成日賣廣告話好 high tech 好厲害咁有間無人商店啊,又二十四小時開放架,點知想入去試下幾 high tech 都試唔到咯。

例牌動作

機內一攝。

今次個位。

以為凌晨機都係得因卷檸檬茶,原來business都有個餐。不過呢個食落好乾下,啲飯好乾身好硬,堆菜又好似無乜味,反而個甜品芒果撻幾好食。

食完都好快 dim 燈,等大家有覺好訓。

飛到接近日本都日出啦。不過方位問題就見唔到個太陽。反而就見到雲起啲山度縈繞。(不過去到大阪就係天陰嘅)

點知原來入境關西都好快。
LM
齊齊寫遊記
btw我入到果間無人便利店
好撚不安
竟然係有成功例子
不過究竟點不安法
LM
都唔係第一次去大阪,加上搭完凌晨機,你估你自己仲係十八歲咩,所以都無特別野想去,主要都係用黎駁腳去京都,同埋行街,一落機果朝頭早就去左臨空城個 outlet 買下野先,咁呢段我就唔詳細寫啦。不過記得嘅係果個時候個天氣幾舒服,海風吹過黎好舒服

咁起寫落去之前,一開始就開箱左關西住過嘅兩間酒店先。

大阪就住左起弁天町 Art Hotel,呢個位唔係大阪旺區,所以係唔明點解會有一座咁高(座野成五十一層樓,二百米高)嘅酒店起呢度。不過之後萬博,可能呢一帶會旺啲掛。交通都算方便嘅,隔離就有環狀線個站,大概就起梅田,天王寺,環球影城中間,機場黎都唔使轉車。又有地鐵站。

間房就普通商務酒店格局啦,不過就比較大間,但係個價格都唔係好貴。

最吸引都係呢度見到嘅景色。
大阪市中心一帶:

天王寺一帶。最高果座就係阿倍野Harukas。

夏天早日出,結果四五點已經被個天去叫醒左:

間房望市中心一帶,其實佢每一層個 lobby 都有窗望大阪港:

不過唔記得夜晚影個摩天輪
第二間就係京都 Tune Stay Kyoto。間酒店就起京都站附近,大約行五分鐘左右。間房都係普通商務酒店格局,所以都無影到啦。最吸引嘅除左係個地點之外(雖然京都更加旺嘅地方應該係四条河原町附近),方便搭火車,今次就被間酒店嘅設施引到。

大堂同休息空間都幾好feel。

佢下面係個書店,所以有幅大大嘅書櫃牆。某啲時間會用黎播片。

夜晚時間又有得飲酒。

更加估唔到係,佢係酒店,但係竟然會有個共用廚房,乜野廚房用具,餐具,電器例如焗爐雪櫃等等都齊全。開生果黎食十分方便

live
住咩酒店 求list
Art Hotel Osaka Baytower)
????
係啊,就係佢啦
好似隔離有另外一座有空中溫泉嘅,因為我返酒店聽到一家人起度討論今晚浸溫泉,跟住lum,呢度邊度有溫泉啊? 跟住就見到個指示牌寫住 空庭温泉
好,今晚打埋第一日少少啦。

睇得多遊記,就點都要試下日本 M 記個早餐。嗯,果然無介紹錯,呢款皮甜甜地但又唔係甜到漏,軟軟地但又唔係淋過火果款,真係好正。

跟住就搭新快速去京都啦。

大阪站呢個位真係覺得好正,七年後睇番都係覺得咁耐看。

咁都花少少時間去睇下大阪站新起果部分啦。

話咁快就到京都站,見到京都站地圖有間星乃咖啡店,就睇下有無pancake 食啦,原來,早餐時段係無最想食果個 pancake 嘅 好啦,我遲啲再黎過食啦。不過見都想飲下咖啡,又同埋都排左一輪啦,就食埋個早餐 set 啦。老實講呢個份量係唔會食得飽人 不過間咖啡店又真係幾好裝修嘅。

好,今日起京都就主要都係去睇下啲寺。唔係第一次黎京都,所以就無去到清水寺果啲啦。睇網上就見到話起京都站附近有一座叫 智積院 嘅地方,都有繡球花睇。咁就買左一日巴士券,反正之後都會去京都其他地方,應該可以回本

去到智積院,見到水牌寫住庭園跟住要比入場費,以之前睇紅葉嘅經驗,咁應該繡球花都係起果度掛。咁好啦,入去睇啦!

個講堂四周都掛住布幡,幾好睇。

門口有棵樹,但係變緊紅葉

不過原來呢個要比錢嘅位唔係睇繡球花嘅,而呢度真係睇日本庭園嘅。有個山水庭園起度。雖然未見到我想睇嘅繡球花,不過好記得呢一度,可能係比較冷門地方同少人黎嘅季節,坐起榻榻米度望住呢個庭園,聽住流水聲,又有少少風,感覺真係好寧靜好舒服。真係俾我坐起度半個鐘都得。

出左個庭園,聽到人地好似問緊路,跟住個職員就指左去另外一面,喔,原來繡球花主要係種起智積院最入果度。不過可能就未係時候,啲繡球花都仲開緊。(可能我將成個行程調轉可能會配合到今年個花期,不過,黎到都見到都叫做收貨啦)

待續。
巴打用咩機影相?
sony a7riii 無反同iPhone

諗緊買部隨身機,細細地就夠,有時嫌iPhone出黎啲相都係差咁啲。
去完智積院就快快手去下一個睇繡球花嘅地方啦,因為睇天氣預報之後都有可能會發出大雨警告。

不過行過starbucks見到初夏限定嘅 瀨戶內檸檬蛋糕星冰樂。就飲返一杯先。飲落好清新,酸味同甜味都幾平衡,上面好似仲有D檸檬皮碎,出黎個口感幾豐富。果然適合初夏呢種悶悶熱熱嘅天氣飲!京都夏天果然有返咁上下熱,四面環山睇熱氣焗住曬咁。

三室戶寺距離JR站都有一定距離,不過由於時間所限,所以去就搭的士入去啦。今次去到三室戶寺,唔記得左行寺嘅本堂果啲地方 lol 因為比佢一大片繡球花田吸引左。入面好似種左大約二萬棵繡球花,如果全部都開曬嘅話應該都會影到手軟!網上資料就話起花期嘅某啲星期六夜晚會有點燈環節,睇網上嘅相都覺得幾正,不過今次就無去到啦。太多相,我都係選啲經典角度果啲出黎。紅色果個就係門口,而入面就有一個庭。其餘好多位都係繡球花嘅田。

睇睇下都驚天氣變得好快好差,因為睇返frd講佢起九州已經落緊狗屎。好啦,都係行返出去安全啲。

出面會有當地居民嘅攤檔。中間見到啲繡球花為主題嘅絲巾果類產品,繡得好細緻,都有啲想買,不過我估最後都係擺埋起屋企某一角就都係算啦。

其實我就仲未食野嘅,一場黎到宇治就食茶產品啦。行行下見到就當然去食啦。我記得呢間舖出面有得試飲當地嘅茶。甜甜幾容易入口同清新。

一開始就食左佢個鯡魚抹茶蕎麥麵套餐。茶味起蕎麥麵入面我覺得又唔係好出唔係幾食到,反而我覺得最正係個飯,加埋香菇紅蘿蔔一齊炒,基本乾身但又唔係乾到炒飯咁而係有少少濕,好容易入口同好香。

一場黎到當然叫埋期間限定甜品啦!呢個係用繡球花為主題嘅聖代,成個set加錢食埋個蕨餅同配埋個茶。食完好滿足 同齋睇個樣已經係種享受。

食完行到平等院附近見到條河水面已經好高,水流又好急。然後雨又開始越落越密。不過好在都已經行到去 JR 站啦,唔驚。

待續。
星乃個pancake早餐上年年尾去都仲有
但上個月去已經冇左
東京站上下對稱嗰張相係點影的?
喔,都係等佢落完狗屎之後就去搵積水影 果晚都係見個個去影就跟埋一份

原來係咁
5月頭仲有㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞