第一次打遊記,慢慢打,希望唔好爛尾:第一次(主要)起北海道睇雪記

106 回覆
72 Like 4 Dislike
頂左三年,終於可以開關重新搭搭返飛機啦!呢個trip本身係三年前計畫落啊,咁三年前本身就想去嘅,臨飛前一兩個禮拜就開始玩武漢肺炎,結果就取消左個trip啦。所以呢次都plan得快,因為都係攞返三年前整定嘅計畫,改少少就搞掂。

好,呢次都係人生第一次去睇雪啦。其實之前都去過瑞士嘅,不過果時候係六月,玩就玩過雪,不過就唔係呢一款冰天雪地咁。而之前都係驚太凍,所以一直都無走去起冬天度去過其他地方玩。都叫做一個少少突破啦,就係去日本度睇下雪,感受下零度以下嘅世界咁。

由於自己就鐘意影風景相多,所以相方面,可能中間D隨影啊,野食相會少D。大致上講下個行程表先:(非自駕,我都想學車,不過我估我會危害道路安全多D)

D0:香港->東京
D1:東京->越後湯澤,新潟->東京
D2:東京->山形山寺,銀山溫泉
D3:山形銀山溫泉,山形藏王->住青森
D4:函館(植物園,五陵郭)
D5:函館(大沼,函館山,其他函館市內夜景)
D6:函館->洞爺->登別->札幌
D7:札幌->旭川
D8:旭川->美瑛->富良野
D9:富良野->層雲峽->札幌
D10:札幌,小樽
D11:札幌->網走->東京
D12:東京
D13:東京->香港

先貼下少少相先:

D0:香港->東京

三年無飛過,好多野都好生疏,執行李都執到有D唔想執,同埋第一次冬天飛,又驚好凍但係又驚室內熱得濟,又想把握機會攞左其他影相用嘅野諗住去試,最後發覺好多野其實就得個帶字。

三年積埋積埋好多 miles 會過期,雖然知道佢點樣可以續到,不過人一世物一世,又唔知會唔會殺個武漢肺炎2.0出黎,replay多一次三年前嘅所有野一次。所以最後都係…換下 first 同 business 去感受下先。

天都未光就去到機場,唔使等就check in 完

終於可以開曬四塊牌,但係咁掃一掃見到好多都係 CX UO,距離真係做返國際機場嘅日子就應該有排啦。

咁早就當然係為左去入下lounge啦。果時候開得兩個,一個 the pier business 一個the wing first。首先去the pier business,食返個早餐先。叫左少少點心同碗雲吞麵。Cathay delight 的確係幾特別嘅。

之後行返去 the wing first。中間見到新開果條橋個入口,趁仲有時間上埋去先。

好,去埋the wing first。個人感覺擺落一層嘅 the pier 舒服D,可能係因為個裝修啦,同埋地方大D。同埋當時應該無咁多lounge開,business 同 first 都可以用咁多個lounge,結果就wing first 又地方細之下,又近一過海關果個位,都幾多人下。

夠鐘上機lu!

上到機,好明顯果時候我係未訓醒嘅,類似嘅開場白係咁啦:

: Hello, Mr xxx, I am the flight manager Ms xxx. Welcome Aboard! This flight will bring you to Haneda,what drink would you like to have first?
: Haneda? Isn’t the flight will be landed at Narita?
: Is Haneda

呢個時候回神果黎先醒起
: Ohh, sorry i am just too tired and forgot it is called Haneda…May i have a glass of champagne please?
: Ar, sure sir

短程機,又係早餐時段,都唔會 expect 早餐會係驚世特別架啦,因航黎黎去去早餐都係果D野架啦。個早餐 set 有三部分,一開始就係麵包同生果,第二round就有個雜莓cornflakes,其實食到呢度已經飽飽地,跟住就仲有個點心拼盤同碗粥。

臨降落之後見到埋富士山。
入境都好快,可能係因為頭一批落機,行李又貼住 priority,攞埋行李,換埋 JR Pass,先見到其他乘客衝去換 JR Pass Office,同埋同機嘅機組人員。
: Is it the first time you use the new JR PASS?
: Yes, but i know it changed a lot, we can put it into the machine.
: Yes, remember not to lose it!

可以入閘機的確係方便左好多,不過去到臨尾唔知係我整到張飛巢一巢又多手汗定點,入落閘機出 error,最後幾日都係要走返人工通路嘅

搭完飛機,又咁早起身,第一日起東京都係預備下之後去雪地D物資啦,又行下街咁。最後果一日就去到惠比壽呢個地方去睇東京鐵塔夜景。幾年前都想去六本木,不過見到相宜家起附近起左座好高嘅大樓,就覺得果邊果個景就被破壞啦。最後都係去呢邊算數。

Day 0 完
留名
樓主去嘅地方我都好想去
lm
lm g持
樓主影啲相幾靚
都係好天氣!好彩成個trip都唔係撞正好多大風雪嘅日子~
D1:東京->越後湯澤,新潟->東京

睇番N年前本 HongKong Walker ,見到有一期介紹新潟,搭新幹線就可以去到,又未去過呢個縣,咁就抽一日時間去下呢個地方啦。將行李寄存起今晚住嘅酒店度,之後就搭新幹線北上。

去新潟就搭上越新幹線,今日搭就全部都係 E7 系列車,搭上去個 Green Car seat 唔知點解覺得唔夠之後搭果D新幹線列車咁舒服。我覺得係個footrest用張凳好似比起其他列車薄?

去到越後湯澤,一出車站就感覺到氣溫嘅分別,同埋附近顏色嘅分別,一穿過條隧道,外面嘅世界就增添上一份白色!即刻著返件外套先得!

其實黎越後湯澤主要係想去 Gala 湯澤上面個愛之鐘觀景台,雖然有新幹線直接從東京去到 Gala 湯澤,不過班次唔係咁密,反正由越後湯澤去 Gala 湯澤都有免費接駁巴士。

Gala湯澤內,車站、買登山纜車車票同租借滑雪設施等都係同一座大樓入面,如果黎滑雪嘅話真係一個好方面嘅地方。

本來想玩埋Gala湯澤個雪鞋健走活動,可惜去到都已經額滿啦。唯有久只係觀景台啦。去愛之鐘觀景台有兩段纜車,第一段就係好似昂坪360果款纜車,第二段就係chairlift。

而Gala好似係 JR東日本嘅地頭,所以連纜車都會見到新幹線列車嘅顏色(中間果架)。

呢一次都係我第一次搭 chairlift,個工作人員見我唔知頭唔知路咁,都分外緊張。不過搭落去嘅感覺好爽,除左因為風之外,而感覺同周圍D樹,腳下嘅雪地,中間無mud阻隔,個感覺特別嘅爽。

好,終於上到黎,可惜一開始比較大霧,所以要等一輪先可以見到比較清楚嘅雪景。不過有雲起山脈中間,張相嘅感覺又唔同D嘅。反而起纜車度見到附近山脈嘅景色仲更加清楚。

好,落返去,其實越後湯澤同Gala 湯澤應該都唔算太遠,所以用行嘅方式去返越後湯澤。慢慢欣賞周圍嘅景色都好特別,好似平平無奇嘅景色,加上雪之後感覺就好似好唔同咁。

網上見到呢個一風堂飲品,覺得幾有趣,起車站見到就買黎試下,嗯,感覺鹹左D,呢種湯味都係要配拉麵先好食咯。

把握時間,索性起車上面食午餐,趕搭車去下一個站新潟。今次去新潟,係想去阿賀野市入面嘅飄湖,因為都想起日本見到有雀仔嘅湖果類,本來想去福島果個,不過交通好似仲難搞,結果就去呢度啦。附近個 JR 站班次都唔密車,搭巴士都要搖成一個幾鐘,結果就去搵的士去啦。開埋 GPS 總算知道司機去緊我想去嘅地方就放心曬。
經過半個鐘嘅車程,終於到啦。

咁多隻雀仔,因為好多都係從北方避寒而飛黎,簡直係雀仔叫聲交響樂。其實一開始就覺得好嘈,不過聽聽下,望住遠處一層層嘅雪山,感覺就真係好放鬆。如果夾到時間,應該可以見到當地嘅工作人員餵雀仔。

除左個湖,我估隔離嘅地方應該係一片大草地,宜家就鋪滿曬雪。都係另外一樣嘅風景嘅。
之後就拜託附近店員,用漢字去拜託call的士返去新潟站。

的士黎到,停左一陣未開車,(我唔識日文,我估架咋)
司機:新潟站?新幹線?你不如等巴士啦,反正巴士班次同新幹線列車應該配合到,唔使搭的士咁破費啦。
我:唔緊要啦,照去啦。
司機:Ok desu!
反正三年無加碼消費過,振興鄉下經濟全靠你我。而我估佢地應該估唔到會有一個外國人唔識日文會去呢D偏門地方掛。

搭上新幹線,返返去東京,行到去大宮站,個天已經黑曬啦。

今晚就住起東京站對面,丸之內酒店,可以望住東京站,可惜酒店個窗真係好化學,唔知係無洗定因為佢棟野係彎嘅關係,所以影出黎都好麻麻。下次有機會都係住JR果間丸之內大都會酒店,可以居高臨下望東京站同附近商業大樓夜景,感覺都應該唔錯。

最後見到想試嘅野又買黎又飲下,好似話有士多啤梨味,不過我就搵唔到。

要攞返網上book左嘅,聽日開始嘅指定席券,去東京站呢D大站ticket office應該無死啦:
:sumimasen, I got the JR PASS, I have reserved the seats on the internet, i would like to get back the reserved seat tickets
(對住外國人,又未聽聞過呢樣野,我估佢心入面應該想喊
:......
睇埋本書同睇埋 JR PASS 個官網好似佢都唔知點搞。問幾個ticket office 佢地都好似唔知道有呢回事。

最後都係靠指定席機先完事。(網上圖片)

(新潟其他考慮過嘅地點:十日町,聽聞果度都有煙花匯演,藝術節,雪祭;清津峽,美人林,有機會都想再去)

D1完。
留名睇遊記.
G chi
D2:東京->山形

去山形或者大家會即刻諗起山形新幹線,不過睇落乘換案內,想去到山寺嘅時間,都係用東北新幹線經仙台咁入都會快過用山形新幹線經山形入。好,今日就係用佢之後轉仙山線入。

東北新幹線 E5 系列車!都係我暫時最鍾意嘅新幹線列車,主要就係鍾意佢果種綠嘅配色。

有 JR Green Pass,當然就要把握機會去搭呢款車嘅 Green car 啦。比起上黎舒服過之前E7系,感覺上佢個位嘅傾斜角度好似舒服D,然後張凳厚身D舒服D咁。

到訪嘅果陣時好似有一個活動,某D車站好似有復古版車站印。

然後轉在來線仙山線,由仙台去山寺都要成個鐘,仙山線仲用緊單線雙程模式。途中都訓左一陣。一開始見到車外面雪都無都有D擔心,但車越走入去,就越見到雪嘅痕跡,呢一下先無咁擔心。

好啦,到山寺站啦,首先映入眼簾嘅雪景,都幾吸引大家。

登上山寺最高果個位距離車站都唔遠,所以其實都叫係一個幾方便嘅睇雪景地方。行上山嘅路就係一條樓梯,睇返之前D遊記,見到路況起雪之下都幾恐怖好難行,不過今次黎到,都真係要多謝當地嘅工作人員,見到佢地都會幫手清除下路上嘅積雪,等大家行上去容易D。同埋好多雪起樹之間慢慢跌落地下,好似落雨咁,個畫面影唔到,但係陽光之下見到感覺好浪漫下。

話明係一座寺,當然有唔少宗教建築。

見到呢一座野代表終點在望了!

好,行到最頂,為嘅就係呢一個景色。山脈連綿,一層一層,睇落真係一片水墨畫嘅感覺。不過上山容易落山難,行樓梯落山之時都容易滑低,搞到我都要扶實。同埋可惜越行上去就越多雲啦,睇人地相,有陽光之下個感覺好似正D咁。

落到山,見到想搭嘅火車岩岩走左,下一班都要一定嘅時間,就隨便走入一間舖頭食 soba啦。呢間舖頭都裝飾得唔錯,同睇黎山形呢一帶出名嘅係 soba,都有好多舖頭賣soba。

(待續)
普通既景鋪左一層雪之後,好似即刻靚左好多
行程好吸引,就算部份地方去過都想再去
留名支持
lm
發覺連登都幾多人對日本鐵路好熟
的士佬特登黎但叫你搭巴士
雪景真係好正(當然前提係唔係撞正大風雪)
有機會都想再去,睇睇下道東都好似幾吸引,不過無車唔知係咪去唔到
G chi
但其實雪景睇得多會麻木
北海道一年四季都係鐘意夏天多啲
我都係靠app做人架咋尤其是起東京地鐵,無app搞唔掂
啊啊啊啊 夏天D花田又係好正
又要擺多個item 起wishlist 度
可能人地都唔想渣成半粒鐘去隔離個市
搭左幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞