[遊記] 慢慢打,希望唔好爛尾:京都東京梅雨季睇花hea玩之旅

108 回覆
15 Like 12 Dislike
早餐 食唔到 都可以其他時段食嘅!

不過始終如果早餐有就方便好多
第一日京都去到最後啦,咁都見奈良返京都都仲有少少時間,中間停埋稻荷去行下,都係旨在補影返一兩張相,因為都唔係第一次去。

返到京都市,繼續落緊雨,就諗去睇下二年坂附近會唔會有啲水窪位,可以比我影到倒影 不過最後係搵唔到嘅,不過夜晚嘅京都呢個位真係舒服,成條街靜曬又無人無車,望住堆古建築,又唔係好熱,享受雨聲好舒服。

偶然都見到遊客嘅,不過同早上逼滿曬人好大分別。發現日本成日出現果啲透明遮,用黎影夜景好正,好顯眼。早知都買返把黎自拍下。

因為酒店起京都站附近,所以都係去返京都站搵食啦。去左京都站拉麵小路度食 麺匠 たか松,佢有個期間限定拉麵,扇貝雞肉拉麵。屬於比較清淡果類嘅,不過鮮味十足!

去日本,起酒店夜晚最緊要食下便利店搜羅到嘅甜品!

初夏就好鍾意推出關於檸檬味道嘅甜品,haagen dazs都係。可能酸酸下叫人起梅雨季節之下無咁悶熱,感覺清新一啲掛。

起網上見到有三款架!!!偶然就見到一款,呢款沙冰就係熱帶水果味道,有百香果,芒果同菠蘿,中間除左沙冰之外,仲加入左呢三款水果嘅果肉碎,增加口感,唔錯唔錯!

==第一日京都之旅完,待續==
留名先,D相好靚
多謝
不過睇景為主嘅行程都好睇天氣,好彩果排都唔係好似呢排九州咁落雨法,如果唔係真係唔知可以做乜
但始終佢早餐最想食都係個pancake
其他時段黎講pancake我有更好嘅選擇
BTW其實你最後揀嘅早餐同我一樣
其實我唔明點解會cut左呢款
呢款早餐應該多人點架喎

大阪間Micasadeco & Cafe又係,早餐cut到冇晒各種唔同口味嘅pancake,得返普通嘅熱香餅
聖代
睇慣台灣blog,維基話香港叫新地我又覺得好似唔係好貼切,新地應該係細杯啲,雪糕為主嘅...咁唔知係咪叫芭菲會貼切啲啦
香港既新地只會聯想起麥當勞
咦????但係睇 google 又似係睇分店咁,有啲2016年嘅blog都寫早餐無厚pancake,有啲寫又有
無錯
呢排多一個,會諗起傢俬舖個榴槤新地
咁話唔定真係睇分店
我上年年尾同上個月去嘅唔係同一間
啲相係手機定相機影
一部分手機 一部分相機
野食果D多數係手機
第一張佈滿青苔嘅地方係祇王寺?
仲考慮緊京都行程其中一日去嵐山嘅天龍寺、祇王寺、常寂光寺定係去宇治好
係啊,第一張相係衹王寺。
你邊個季節去?我今次祇王同常寂光就半日行完。祇王唔係好大架咋,一個圈就完。

不過秋天就可能要拉長啲時間,呢兩處都係紅葉景點。

(我記得我果時秋天嵐山,一日都應該去到三個寺
7月去呀
宇治係咪除咗紫式部、平等院就🈚️咩睇
對🍵唔係話好熱衷
而家諗緊嵐山好定宇治好
就咁睇我就覺得嵐山好似適合啲。因為我都只係諗到平等院。 而又唔係好熱衷綠茶。

嵐山都多寺睇,火車站附近又好似比較多野食選擇
京都第二日:善峯寺。嵐山。夜晚起鴨川隔離hea

一開始就想食個早餐先,見尋日起星乃無得食厚pancake早餐,咁見京都站好似有一間出面都有厚pancake模型,咁我估呢間終於有得食掛。

好,今日首先就去下善峯寺先。善峯寺就要去到向日町站果邊轉車去嘅。新快速係唔會停呢個站嘅。之後就搭巴士終於去到啦。

間寺係起起山上面嘅,所以落左車之後就要一路髮夾彎路咁行上山,轉左幾個彎就到寺嘅門口架啦。地下都滿曬青苔,咁真係驚滑倒,所以久唔久都扶一扶啲欄杆上去。

沿路竟然見到有啲樹變左紅色不過就咁睇,呢度秋天應該周圍都係紅葉,如果京都市內人滿為患,呢度應該都係一個可以比人靜靜地睇到紅葉嘅地方

寺嘅入口。

而起寺入面都係要一路行上斜咁去唔同嘅點。不過佢都有好清楚嘅指示牌,上面mark好曬數目字,等你跟住啲指示牌就可以行曬。

網上見到嘅係咁嘅。

實際上應該係黎得比較早,所以好多位都未開花,不過算啦,唯有遲啲有機會行過關西京都一帶睇下會唔會再黎過啦

不過雖然唔多繡球花,寺入面都有其他花,我估果啲係杜鵑?咁其實襯埋去啲景度都覺得叫做有野影到嘅。

=== 待續 ===
樓主會唔會去祐齊寺,上次去覺得好靚
呢間今次無去過啊。Google一睇,嘩,個景真係正
bookmark 左先!

紫陽花我上個月係大阪去左花博公園個邊睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞