[遊記] 慢慢打,希望唔好爛尾:京都東京梅雨季睇花hea玩之旅

108 回覆
15 Like 12 Dislike

花博紫陽花應該都ok, 果時候都有考慮過,不過最後都係去京都配埋啲寺睇

花博紫陽花我都係心血來潮突然去,鶴見緑地條線就都搭過唔少次,但鶴見緑地真係第一次去
有機會秋天去都正架,前面有一排落羽松,變曬色嘅話,又少人又可以瘋狂打卡 不過好似變色時間同楓葉差少少時間。
上年十二月頭去個時已經紅葉水尾,冇乜嘢睇
結果玩日歸衝左去和歌山城睇,跟手去埋加太渡假村浸個露天風呂
睇花睇葉呢啲真係講彩數
見唔到就真係轉plan 好過
京都嵐山

好,去完善峯寺,就從向日町就搭阪急入嵐山啦。費事搭JR又要入京都站先。

咁一開始都醫一醫肚先啦。費事排隊啦,都係隨便入一間,食左個個湯就比較傑嘅soba。嗯,下次都係鍾意個湯比較清爽嘅soba。不過食落個湯個感覺係,傑得黎係有啲料到嘅湯底。

好特別下,今次黎嵐山都見到有幾間卡通人物主題嘅餐廳。Snoopy同鬆弛熊。Snoopy果間我記得主要係手信為主,啲盒印得好美麗,差啲都敗左。而見到鬆弛熊果間就有野食嘅。啲飯都用曬鬆弛熊做主題。見到咁得意都唔想食唔想落手破壞佢地啦

不過唔食嘅話只會搞到成手都係雪糕,嗯,我只好忍痛食左你佢啦

夏天去嵐山,今次就主要想去入啲。網上見到有間叫祇王寺嘅地方,就比入面成大片苔蘚嘅相迷住。雖然現實去到發現,個佔地其實唔係想像中咁大,行一個圈都完,不過見到夏天見到成大片翠綠嘅苔蘚,感覺特別清涼。而秋天呢大片嘅花園就會鋪滿紅葉,就可謂係另外一個景觀啦。

入去祇王寺條路,感覺到初夏嘅新綠都幾正下。

呢個就唔係正門,不過我就幾鍾意呢一個角落。
由於祇王寺比我想像中細,咁見仲有時間,就再行入啲,去左個叫化野念佛寺嘅地方。本來睇網上都只係睇入面果供俸孤獨亡靈個大約八千座石像,不過無意中發現原來後面有一條種滿竹嘅樓梯,唔記得係咪通往後面山上面嘅墓地。

不過起呢度個感覺係尊重性比較濃厚嘅,咁我都唔多起度影相啦。

再行大約七分鐘,本來都係想放棄,不過一場黎到咁入,就去埋愛宕念佛寺啦。起呢度會見到好多石像,唔同化野念佛寺,呢度嘅石像表情無咁嚴肅,各有唔同嘅造型,有啲大笑緊,有啲個感覺又好和藹,加上一浸青苔,又有一種隱隱清幽嘅感覺。或者,係唔同人對於死亡,對於心靈有唔同嘅一份解讀吧。睇網上見到秋天都係會鋪滿紅葉,亦有另外一份嘅感覺。

新綠同埋鳥居。
咁見仲有時間,又行過,就入埋常寂光寺啦。呢度又係嵐山賞紅葉嘅一大勝地,所以秋天黎就會見到人人人人人。而夏天黎就會感受到一份幽靜。一開始見到果幅斜坡,鋪滿青苔,都係初夏嘅一種面貌。新綠嘅楓葉,起寺嘅建築物前,被陽光照射之下格外嘅顯眼。

寺後面都有一條小小嘅竹林小徑。

行左咁耐,都係出返去食返下野。天氣有啲熱熱地,都係鍾意食下冰。見到泡冰一間就即刻衝入去啦 呢間野好似係起天龍寺個門口嘅對面。

本來就想行去火車站搭車走人啦,不過見到呢間野有蜂蜜雪糕,上面成舊蜂巢都係忍唔住 。雖然呢,好似起將軍澳都有佢嘅鋪頭食得返佢,不過攞住佢坐起河邊度食又係另外一份感覺嘅。

好,跟住就搭返火車去返京都市中心啦。黎到京都,起返酒店之前就總係鍾意去鴨川hea下放下空,聽下流水聲,咁就到夜晚啦 。

夜晚隔離嘅先斗町都有好多餐廳可以幫襯,好似有啲係有納涼床。不過今次就無去食啦。

亂打亂撞就去左間若狹家食平價海鮮丼。佢有得自己拼自己想食嘅海鮮,又可以自己選擇份量,不過我就懶得搞,都係叫返啲 preset。當然一分錢一分貨啦,不過咁嘅價位食到個咁飽肚又咁多料嘅海鮮丼仲有啲乜好投訴。

最後就起 Doutor 買杯野繼續享受京都夜景就完左呢一日嘅京都之旅啦。

=== 待續 ===
睇相應該去咗明月院?我試過非繡球花季節去完全冇野睇,又細,入場費仲唔平
有去到明月院啊!我都覺得係細左啲 不過 500yen 寺院嘅入場費,都差唔多嘅,京都果堆都係呢個價左右。
因為去之前去完隔離個円覚寺,好大,又係500羊,所以覺得呢邊好貴
啲佛仔好趣緻
但又有啲陰森
啱啱見到嵐山嘅西芳寺都係佈滿青苔
好靚好清幽
但係原來要寫信預約抽籤
完全趕唔切

呢間我都想去啊,不過呢排見到 fb 啲post 話好似可以網上預約(當然又係好難搶),你check 下好
Thanks呀
見到佢個網啦
起京都嘅最後一日:大原三千院;貴船

話咁快就到最後一日起京都嘅日子。起 google search 都見到起大原三千院都好似係一個睇繡球花嘅地方,所以就去碰碰運氣啦。都係搭地鐵去國際會館,然後就去等巴士入去。

起大原三千院前面嘅食店。由於時候尚早,都仲未開舖。

門口一攝。

而三千院除左繡球花之外,最出名就係個庭園。個庭園主要就有兩部分嘅。第一部分就係有個景,而你又可以坐起隔離度,叫份茶點一路食一路慢慢享受呢個庭園。

而第二部分就係青苔為主。夏天望住綠油油一片又真係覺得幾涼爽。而吸引大家眼球嘅應該就係起青苔上面嘅一個地藏。我見上面綠色果啲應該都係楓葉黎嘅,咁秋天嘅時候呢個位應該都係一個睇紅葉嘅好地方。

一開始以為呢個寺都係得呢兩個地方,不過睇一睇入場券嘅門票,原來後面仲有一大片地方未去嘅,其中一個就係紫陽花苑。不過去到個災情仲慘烈過之前起善峯寺,可以話係一啲繡球花都見唔到 不過算,行下行下都見到其他庭園樣都幾好樣。

寺院入面有個水池。

而一條河都穿過寺院嘅範圍。綠色同紅色嘅橋,個對比幾大,但係個畫面又黎得幾舒服。

後門一攝。
樓主真係深度遊,同我去嘅京都完全唔同
唔敢當唔敢當 ,我覺得自己都係好表面架咋,咁可能係關唔係第一次黎京都掛

如果可以認識到果個地方嘅風俗習慣,我就覺得仲正啦。
之後搭埋火車去貴船。首先就搭巴士經過八瀨比叡山口站。轉火車去宝ヶ池轉車之後上貴船。

呢度好似係香港嘅輕鐵咁,起車站果度有入站機同出站機。起宝ヶ池無留意,出左站拍左出站,但係轉車之後果下唔記得拍返入站機。好彩去到貴船有 counter 補返足咁出站。

貴船口去貴船,除左行路之外都可以搭佢個巴士嘅。咁巧合唔使點等就有巴士,咁就費事行上去啦。

去到貴船神社之前,沿路兩邊都有鋪頭。黎貴船點都要試下起川床上面食下野。應該唔係間間都要預約嘅,而一個人就費事食太貴啦,最後就入去食一間豆腐料理嘅店鋪。

好似附近都有一間食蕎麥麵,流水麵嘅川床料理舖,不過我見平均輪候時間為兩個小時,咁我都放棄果間啦。我覺得起呢度最正都係食個氣氛,坐起川床上面聽住流水聲咁慢慢享受野食。啲流水聲好似就係幫你一掃夏日心入面果啲苦悶感咁樣。

食飽飽當然要慢慢欣賞貴船神社呢度最出名嘅一個畫面啦。睇網上啲相見到,冬天落雪點燈嘅畫面好正,唔知有無機會起冬天嘅時候黎到呢度親身睇下雪呢?不過要見到京都落雪好似都要一定嘅幸運程度。

不過總係會有一兩棵樹自己變左紅葉

最後就搭返火車出返去京都市區啦。呢種火車好特別,啲位係對住個車窗嘅,而窗又特別大隻,天花板又有窗,咁見到走出去嘅風景,都係綠綠嘅楓葉樹,咁我估就係特別設計嘅觀光列車啦。我估秋天紅葉季節黎呢度搭呢款車應該會見到好正嘅畫面。

日頭見到鴨川附近嘅畫面又係另外一個風味。

起京都剩底嘅時間主要都係行下街啦。咁呢方面就唔寫咁多啦。不過,行行下嘅時候,比我見到間星乃,又諗起我好似呢幾日都未試過佢個厚pancake,咁終於有機會入去試一試啦。呢度好似有京都特有嘅抹茶口味,不過,我都係試左最基本嘅款式先。

鬆軟,食完又好有滿足感,正。

關於今次遊覽京都嘅部分都差唔多啦。雖然唔係第一次黎京都,但好似未行曬咁。有機會都想再去下京都其他嘅寺院,好似西方寺,琉璃光院呢次都係夾唔中佢果啲特別開放時間,等等,應該仲有其他特別嘅地方嘅。再遠啲可以上埋福知山,同伊根町果邊。

返到酒店開埋青森蘋果同西瓜食, 而酒店個職員話夏天京都好熱架,本來我都唔係幾信,點知去到最後果日終於感受到三面環山,熱氣焗住曬起京都入面果個感受!好彩最後食返堆西瓜降降溫。

=== 待續 ===
想問你係咪識講日文
已經成功book咁西芳寺
呢個院都好靚完全唔夠時間
唔識
恭喜你 之後影靚相返黎!
三年前睇過西方寺都想去架,跟住就係見佢又要寄過去預約應該搞唔到所以就無考慮。咁以為都係咁啦,點知原來已經有網上預約系統

唉 唯有等下次有機會

三千院我覺得唔錯架地方都大。唔夠時間就排下次啦,趕頭趕命都辛苦
巴打你為我打下一支強心針
以為京都地區普遍得日文 食嘢會好唔方便
樓主用iPhone 影定相機
好靚
同埋有冇去比叡山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞