[多圖多字] 九星期英國、加拿大、澳洲探索之旅

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2023-10-04 21:22:54
Zanzibar 曾經係香料轉運中心,又做過殖民地,所以混合左非洲、阿拉伯、印度、殖民地特色。嗰度雖然 touristy 左少少,不過風景都幾靚,值得一去,治安都唔算太差。

多謝稱讚啊,雖然我感覺喺連登,寫得越多字就越少人睇,有時都有啲灰
2023-10-04 21:29:55
其實每個帝國都會面對競爭,所以某程度呢個係偽命題。不過英國本土國力唔算強,一向擅長運用槓桿,用本地人管番本地人,所以返檯起嚟都特別快。

至於後者,我對非洲南部歷史唔係好熟,不過周圍都有好多例子?
2023-10-04 21:32:20
由加爾各塔出發,順時針兜咗個圈,madurai, kochi, mumbai, delhi, varanasi etc.,最後喺 gaya 飛去尼泊爾
2023-10-04 22:06:00
喺連登就要推下post咁。坦白講你個題目真係有啲嚴肅。喺連登出遊記,可能個題目都要誇張少少。

[member][member]
2023-10-04 22:13:42
“其實每個帝國都會面對競爭,所以某程度呢個係偽命題。不過英國本土國力唔算強,一向擅長運用槓桿,用本地人管番本地人,所以返檯起嚟都特別快。”

調返轉咁講法蘭西殖民帝國相對上用”自己人”比較多。但係返枱嚟講比起大英帝國仲快而且更為血腥。我有陣時就諗,其實近代嘅殖民帝國史,衰落其實不能避免。

The wind of change is blowing through the continent. Whether we like it or not, this growth of national consciousness is a political fact.
- Harold MacMillan - 簡單咁講,就係嗰時同埋勢都唔同咗。

至於後者,我對非洲南部歷史唔係好熟,不過周圍都有好多例子?

可唔可以講多幾個嚟聽吓?
2023-10-04 22:17:56
你去加爾各答同孟買睇咗啲咩好嘢?
孟加拉又去咗邊?

期待你之後出遊記慢慢講。

不過如果俾我去印度呢啲大城市可能未必第一步去。如果俾我應該會去Srinagar、Darjeeling同Shimla。
2023-10-04 22:53:30
諗過出啲“去左印度一個月你問我答”之類,不過又唔係好符合自己性格 haha
橫掂唔係搵食,都係寫番自己中意寫既野好啲
我都諗過出書啊,不過想去完成個 trip 先,同埋都應該會滯銷 lol
2023-10-04 23:16:19
之後諗住去邊?
2023-10-04 23:20:57
法國成個去殖民化過程為時仲耐?而且都比英國血腥。嗰時去到印尼同馬來西亞,都會覺得馬拉人好好彩,唔使好似印尼咁打獨立戰爭。
2023-10-04 23:21:39
係呀之後都會寫印度遊記。
我都想去印度北部,留番下次哈哈(上次都有去不丹)
2023-10-04 23:22:05
好多地方未去啊,中東、東歐、南美……
2023-10-05 00:47:07
澳洲遊記 Day 10:逃出塔州



這天主要在趕路,早上先去了一個溫帶雨林,下午去了滑沙,可說是頗為無聊。


溫帶雨林



塔斯曼尼亞的地質多變,在附近的區域便有沙丘、雨林、山脈

逃出塔州
傍晚欣賞了一個話劇,講述幾個塔斯曼尼亞逃犯的故事。

澳洲以前是英國流放罪犯的地方,塔斯曼尼亞四面臨海,更是拘禁重犯的重地。

這裡便曾發生過不少罪犯越獄的故事-- 罪犯中有的嘗試穿越塔斯曼尼亞內陸,但因為缺糧而被迫人吃人;也有的嘗試從海上逃走,最後卻漂流到南美洲。

可惜這天的話劇由於口音不同,所以很多情節都聽不懂,便減低了觀賞的興致了。


話劇演員人手短缺,便邀請了不少觀眾參加,場面有時也很搞笑
2023-10-07 01:22:54
澳洲遊記 Day 11:澳洲縮影



五日四夜的環島遊終於完結,這幾天一路聽導遊介紹,一路發現塔斯曼尼亞原來不止天然美景,還有不少故事,甚至像是濃縮版的澳洲歷史。

原始森林
早在人類出現之前,塔斯曼尼亞島上便有著世界上最古老的森林。

由於地殼遷移,塔州經歷過熱帶、寒帶和溫帶,現在島上主要是溫帶雨林,以蕨類植物為主。

不知是否因為蕨類長得慢,或者因為森林有很多地衣,溫帶雨林的色彩比熱帶雨林深沉,給人一種陰暗幽微的感覺,好像到了帶有魔法的原始森林。





原始森林

黑暗人性
到了大航海時代之後,塔斯曼尼亞成為英國流放囚犯的地方。

不知是否因為疏於防守,塔州有很多逃犯的故事-- 有的只是偷取船隻,有的卻在穿越內陸期間互相吞吃。

這就像在一個極端的環境,流露最黑暗的人性。更不用說英國人初來時,原居民在這裡被擄掠強姦,殺害殆盡……


傳說中食人者 Alex Pearce 的頭骨


最後一個塔斯曼尼亞原住民
2023-10-07 01:25:09
流金時代
到了二十世紀初期,塔斯曼尼亞又因為天然資源而大受青睞,在島上有大大小小有著不成比例建築的繁華小鎮。

當時小鎮互相爭競而大起工程,但到了現在很多只剩下外殼,大部分建築在礦脈被淘盡後早已人去樓空,只留下宏偉的郵政大樓、火車站、帝國酒店……



裝飾豪華的火車站;以前運礦的蒸汽火車已變成旅遊用途


帝國酒店空無一人,裡面有著與英國皇宮同一工匠的木雕

環境爭議
到了近代,塔斯曼尼亞的天然環境重新被發現,變成澳洲有名的旅遊勝地。

但豐富的森林資源也招來不少爭議-- 重視經濟發展的人會希望在這裡大興水利,供應更多電力;重視環境保育的人卻希望保護原始森林,不想環境再受破壞。

一系列的環保行動,更間接催生了澳洲綠黨,現在是澳洲第三大黨,在政壇上有著造王者的地位。


清澈的湖水


路上遇到的針鼴 Echidna,是鴨嘴獸的近親

從蕞爾小島到豐富資源,從醜惡人性到保護環境,塔斯曼尼亞彷彿就是澳洲的縮影。不知以後有沒有機會再來造訪?



回到 Hobart
2023-10-07 17:35:20
你日日天氣都好好
2023-10-08 00:45:04
都係咁啱,同埋好多天氣普通既相無放出嚟
2023-10-08 01:43:05
好懷念以前hobart讀書日子
2023-10-08 18:22:03
Hobart 平時有咩做?
Ching 放假有無周圍玩
2023-10-09 00:34:30
澳洲遊記 Day 12:前往開恩茲

一波三折

昨天五天團在機場解散,到達櫃檯後才知道航班取消了。

服務人員一副事不關己的樣子,說是控制塔的問題;他們已經幫我轉到明天八點的早機,沒有住宿安排或賠償。

自從疫情以來,航空業大為混亂;我這次旅程坐飛機的次數不多,但已經幾次遇上延誤或取消,讓我對搭飛機有點卻步。

既然沒有安排住宿,我唯有回到市中心的青年旅舍胡亂過一宵。

待第二天凌晨四點起床,好不容易到達機場,想不到一波三折,竟然將電話留在的士裡面!

幸好有團友幫助在最後一刻找回,才能繼續旅程,前往開恩茲 Cairns。





離開塔斯曼尼亞
2023-10-09 01:05:45
熱帶氣候
從塔斯曼尼亞出發到開恩茲,正好是從澳洲的最南到最北,從溫帶進入熱帶。

甫下飛機,已是一陣暖風吹來,好像回到東南亞或者印度。走出街頭,正午的太陽熱辣辣的,讓人只想留在室內。

回想起這次旅程幾乎全程都不用開冷氣,也未曾試過遇上如此毒辣的陽光,可見一路走來都是些氣候溫和,生活舒適的地方呢。



俯瞰開恩茲;這裡的山勢和香港很相似,遠看像到了大嶼山

旅遊小鎮
Cairns 的面積不大,和 Launceston 差不多。

這小鎮以前因糖業起家,慢慢轉為港口和旅遊業,現在是一個頗為典型的觀光城市,以大堡礁和熱帶雨林聞名於世。

也許是因為氣候溫和,在 Cairns 也可見到不少流浪漢,這在澳洲相當罕見。



和東南亞很相似的水果市場和遊客必遊的購物街



黃昏的海旁,挺有風味


真正“熱辣辣”的聖誕節
2023-10-10 02:55:54
平時喺屋企同roommate 打牌打機揸車上launceston行cradle mountain ,或者上mount wellington

其實都幾撚悶
2023-10-10 22:57:59
都想像到
嗰時夏天去,五點咩都「柵」哂
2023-10-11 13:45:41
十月去,6點後有咩玩
2023-10-11 17:28:50
無咩好玩
早啲瞓早啲起身出發
2023-10-11 19:56:03
真係冇最多去salamanca飲酒
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