[多圖多字] 九星期英國、加拿大、澳洲探索之旅

281 回覆
129 Like 2 Dislike
Zanzibar 曾經係香料轉運中心,又做過殖民地,所以混合左非洲、阿拉伯、印度、殖民地特色。嗰度雖然 touristy 左少少,不過風景都幾靚,值得一去,治安都唔算太差。

多謝稱讚啊,雖然我感覺喺連登,寫得越多字就越少人睇,有時都有啲灰
其實每個帝國都會面對競爭,所以某程度呢個係偽命題。不過英國本土國力唔算強,一向擅長運用槓桿,用本地人管番本地人,所以返檯起嚟都特別快。

至於後者,我對非洲南部歷史唔係好熟,不過周圍都有好多例子?
由加爾各塔出發,順時針兜咗個圈,madurai, kochi, mumbai, delhi, varanasi etc.,最後喺 gaya 飛去尼泊爾
喺連登就要推下post咁。坦白講你個題目真係有啲嚴肅。喺連登出遊記,可能個題目都要誇張少少。

[member][member]
“其實每個帝國都會面對競爭,所以某程度呢個係偽命題。不過英國本土國力唔算強,一向擅長運用槓桿,用本地人管番本地人,所以返檯起嚟都特別快。”

調返轉咁講法蘭西殖民帝國相對上用”自己人”比較多。但係返枱嚟講比起大英帝國仲快而且更為血腥。我有陣時就諗,其實近代嘅殖民帝國史,衰落其實不能避免。

The wind of change is blowing through the continent. Whether we like it or not, this growth of national consciousness is a political fact.
- Harold MacMillan - 簡單咁講,就係嗰時同埋勢都唔同咗。

至於後者,我對非洲南部歷史唔係好熟,不過周圍都有好多例子?

可唔可以講多幾個嚟聽吓?
你去加爾各答同孟買睇咗啲咩好嘢?
孟加拉又去咗邊?

期待你之後出遊記慢慢講。

不過如果俾我去印度呢啲大城市可能未必第一步去。如果俾我應該會去Srinagar、Darjeeling同Shimla。
諗過出啲“去左印度一個月你問我答”之類,不過又唔係好符合自己性格 haha
橫掂唔係搵食,都係寫番自己中意寫既野好啲
我都諗過出書啊,不過想去完成個 trip 先,同埋都應該會滯銷 lol
之後諗住去邊?
法國成個去殖民化過程為時仲耐?而且都比英國血腥。嗰時去到印尼同馬來西亞,都會覺得馬拉人好好彩,唔使好似印尼咁打獨立戰爭。
係呀之後都會寫印度遊記。
我都想去印度北部,留番下次哈哈(上次都有去不丹)
好多地方未去啊,中東、東歐、南美……
澳洲遊記 Day 10:逃出塔州

這天主要在趕路,早上先去了一個溫帶雨林,下午去了滑沙,可說是頗為無聊。

溫帶雨林

塔斯曼尼亞的地質多變,在附近的區域便有沙丘、雨林、山脈

逃出塔州
傍晚欣賞了一個話劇,講述幾個塔斯曼尼亞逃犯的故事。

澳洲以前是英國流放罪犯的地方,塔斯曼尼亞四面臨海,更是拘禁重犯的重地。

這裡便曾發生過不少罪犯越獄的故事-- 罪犯中有的嘗試穿越塔斯曼尼亞內陸,但因為缺糧而被迫人吃人;也有的嘗試從海上逃走,最後卻漂流到南美洲。

可惜這天的話劇由於口音不同,所以很多情節都聽不懂,便減低了觀賞的興致了。

話劇演員人手短缺,便邀請了不少觀眾參加,場面有時也很搞笑
澳洲遊記 Day 11:澳洲縮影

五日四夜的環島遊終於完結,這幾天一路聽導遊介紹,一路發現塔斯曼尼亞原來不止天然美景,還有不少故事,甚至像是濃縮版的澳洲歷史。

原始森林
早在人類出現之前,塔斯曼尼亞島上便有著世界上最古老的森林。

由於地殼遷移,塔州經歷過熱帶、寒帶和溫帶,現在島上主要是溫帶雨林,以蕨類植物為主。

不知是否因為蕨類長得慢,或者因為森林有很多地衣,溫帶雨林的色彩比熱帶雨林深沉,給人一種陰暗幽微的感覺,好像到了帶有魔法的原始森林。

原始森林

黑暗人性
到了大航海時代之後,塔斯曼尼亞成為英國流放囚犯的地方。

不知是否因為疏於防守,塔州有很多逃犯的故事-- 有的只是偷取船隻,有的卻在穿越內陸期間互相吞吃。

這就像在一個極端的環境,流露最黑暗的人性。更不用說英國人初來時,原居民在這裡被擄掠強姦,殺害殆盡……

傳說中食人者 Alex Pearce 的頭骨

最後一個塔斯曼尼亞原住民
流金時代
到了二十世紀初期,塔斯曼尼亞又因為天然資源而大受青睞,在島上有大大小小有著不成比例建築的繁華小鎮。

當時小鎮互相爭競而大起工程,但到了現在很多只剩下外殼,大部分建築在礦脈被淘盡後早已人去樓空,只留下宏偉的郵政大樓、火車站、帝國酒店……

裝飾豪華的火車站;以前運礦的蒸汽火車已變成旅遊用途

帝國酒店空無一人,裡面有著與英國皇宮同一工匠的木雕

環境爭議
到了近代,塔斯曼尼亞的天然環境重新被發現,變成澳洲有名的旅遊勝地。

但豐富的森林資源也招來不少爭議-- 重視經濟發展的人會希望在這裡大興水利,供應更多電力;重視環境保育的人卻希望保護原始森林,不想環境再受破壞。

一系列的環保行動,更間接催生了澳洲綠黨,現在是澳洲第三大黨,在政壇上有著造王者的地位。

清澈的湖水

路上遇到的針鼴 Echidna,是鴨嘴獸的近親

從蕞爾小島到豐富資源,從醜惡人性到保護環境,塔斯曼尼亞彷彿就是澳洲的縮影。不知以後有沒有機會再來造訪?

回到 Hobart
你日日天氣都好好
都係咁啱,同埋好多天氣普通既相無放出嚟
好懷念以前hobart讀書日子
Hobart 平時有咩做?
Ching 放假有無周圍玩
澳洲遊記 Day 12:前往開恩茲

一波三折

昨天五天團在機場解散,到達櫃檯後才知道航班取消了。

服務人員一副事不關己的樣子,說是控制塔的問題;他們已經幫我轉到明天八點的早機,沒有住宿安排或賠償。

自從疫情以來,航空業大為混亂;我這次旅程坐飛機的次數不多,但已經幾次遇上延誤或取消,讓我對搭飛機有點卻步。

既然沒有安排住宿,我唯有回到市中心的青年旅舍胡亂過一宵。

待第二天凌晨四點起床,好不容易到達機場,想不到一波三折,竟然將電話留在的士裡面!

幸好有團友幫助在最後一刻找回,才能繼續旅程,前往開恩茲 Cairns。

離開塔斯曼尼亞
熱帶氣候
從塔斯曼尼亞出發到開恩茲,正好是從澳洲的最南到最北,從溫帶進入熱帶。

甫下飛機,已是一陣暖風吹來,好像回到東南亞或者印度。走出街頭,正午的太陽熱辣辣的,讓人只想留在室內。

回想起這次旅程幾乎全程都不用開冷氣,也未曾試過遇上如此毒辣的陽光,可見一路走來都是些氣候溫和,生活舒適的地方呢。

俯瞰開恩茲;這裡的山勢和香港很相似,遠看像到了大嶼山

旅遊小鎮
Cairns 的面積不大,和 Launceston 差不多。

這小鎮以前因糖業起家,慢慢轉為港口和旅遊業,現在是一個頗為典型的觀光城市,以大堡礁和熱帶雨林聞名於世。

也許是因為氣候溫和,在 Cairns 也可見到不少流浪漢,這在澳洲相當罕見。

和東南亞很相似的水果市場和遊客必遊的購物街

黃昏的海旁,挺有風味

真正“熱辣辣”的聖誕節
平時喺屋企同roommate 打牌打機揸車上launceston行cradle mountain ,或者上mount wellington

其實都幾撚悶
都想像到
嗰時夏天去,五點咩都「柵」哂
十月去,6點後有咩玩
無咩好玩
早啲瞓早啲起身出發
真係冇最多去salamanca飲酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞