想問下期權計算

110 回覆
2 Like 36 Dislike
好似唔見有人講
講long side

你買果張期權,價值本身係0
廢設買某隻垃圾股call
佢果段期間內不停好細範圍內升升跌跌(如中國鐵塔)
張option 去到最後到期日 會漸漸變成0
所以如果投入好大舊錢去買嘅 多數好遠
時間值影響無咁大

末日期權(倒數1-2日)千祈唔好大大注落
買錯邊5秒就變廢紙
彈返都回唔到本
反之亦然

講左咩自己參透下,明就明唔明就唔明
本身玩垃圾股同掟錢落海無分別
咁不如用cover call算,本來窩輪牛熊證就係long 果邊……
明左唔敢玩 玩未日真係中左六合彩先敢玩
窩輪唔知點講,感覺伏位幾多
牛熊證其實相對貼價,時間值影響細好多
好多時買錯邊,識得返轉頭既話相對貼價,唔會蝕得多
前提係捱得到打靶位
莊家喵住收回價黎舞高弄低個價是常識吧
恆指成日穿某個位就大大棍反方向
港股就算啦,美國比較大型嗰啲股票,佢會比較難舞高弄低。
基本操作都未搞清楚就開50張
揀一隻細價股買一張試下先(例BAC 細價股唔係指市值細,係指每股價錢)
試完long side. 㨂一隻你有嘅正股(最少100股)試開Short call收期權金 㨂到期日30-45,行使價㨂Delta值0.3-0.25

Delta 每張期權都有顯示,0.3 = 30%到期日時入價
早買嘅,未到價都升左十幾倍。
賺夠賣俾下一手接火棒算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞