想問下期權計算

110 回覆
2 Like 36 Dislike
想短期賺多啲先玩期權係咪應該揀啲波動大既股?
揀啲近價,到期日唔好咁近嘅
收到,但到期日近既有咩好處?
我覺得冇咩好處,波動大死得仲快,穩陣執2、30%就清倉唔好賭爆升好過
但點解啲人成日話買末日call? 係玩膠?
有錢人投資冇錢人要投機
當賭大細
我可唔可以咁理解?
期近=槓桿大啲
期遠=槓桿細啲
我理解完都係咁諗
既然有貨咪放喺度收short call premium+股息直至被食貨才再做short put/ long call

點解仲要走貨然後short put+long call 增加交易成本?
可以咁講
期遠有大部份嘅期權金比左去時間值度
因為末日通常1蚊張(0.01)
係,所以我一、兩日內執少少就走,咁樣慢慢地玩穩陣
你唔知道佢之後升定跌,你揸住啲貨冇賣出去就一定冇賺錢。賣咗佢之後你賺嗰啲錢完全cover long call,就算我買輸咗,我只係賺少咗錢,但係若果睇錯佢大升,至少保住佢繼續大升,讚少咗冇所謂,佢啲我最多賣左long call 出去再轉位。 short put除咗買佢橫行小升之外,你可以估佢響某個時間唔會跌穿某個位。
若果long call 同short put 一齊買,若果響一個月內係睇啱佢慢慢跌,咁最少long call都唔會唔見咁多錢.

但你成隻股票賣走左,最少賺咗錢先。
你咁諗不如roll 低條成交價,直接食左利潤再等到期被食貨
Short put大家會開幾遠?
當amc依家4.25 開4蚊put
咩叫roll 低條成交價?
因為我係睇S Q QQ,佢本身冇股息,若果係玩股息,咁不如一早short long call put 買哂佢

3.5已經好夠,睇隻股個升跌,應該有人響度舞高弄低
若果你買太多3.5,我估有人會質低過㗎
其實做cover call都好呀
多數開leap?
即轉低張call option既strike price, 食左個差價作利潤
吊你老母你連自己買撚咗乜都未知就亂9咁買, 輸撚死你呀。
我就唔想炒期權,若果係賺時間錢嘅話,咁不如short call put啦
寧願賺時間都唔想炒long call put波幅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞