想問下期權計算

110 回覆
2 Like 36 Dislike
得番7日壽命…..應該算係吧
我諗住當玩大細咁快上快落,但原來背後原理係幾複雜,依家睇下youtube學下先
有冇心水推薦下

另外,既然我咁買50張係on9咗,咁依家應該點部署?可唔可以即刻賣返哂出嚟平手走?
同你倒轉,short side 短,call 最少3星期
越近到期, Delta 好易chok 高, 對錯邊 short side 極不利
咁對錯邊long side 都不利喎
咁你可以short 近到期日 d Tsla 期權, Feel 下錯邊 ,原本諗住賺少少premium , 點知輸突的情況。
禁long call 除左期權金之外重有咩輸?
同埋已經入價嘅末日期權通常好貴,你玩歐式期權?
屌,星期五到價,若果係美式期權,9點一早行駛咗佢賣大佢算數啦
期權已經係後著,你變返做之前嗰啲股票,你又冇得幫嗰啲股票再買啲期權去保險,賭博成份大咗好多
通常入價嗰啲會貴啲,直接賣咗張期權賺錢算數
到期唔夠錢入貨但有賺會現金結算
食左貨可以short call 或 long put
你夠錢買100股
可以先short put 等低價入貨,又有期權金賺
假設真係跌穿食左貨,又可以short call 賺住期權金等高位走貨
你呢個已經係最basic最簡單既case
咁都搞唔明你唔洗玩
禁做乜唔賣左佢做個低價的short put ,同long call?
你防止佢大升ja, 想連向下走個盒你都食埋?我寧願賺少啲錢,防止佢繼續大升。
多謝大家分析
好似超出風險
錢唔多玩住正股先
玩住PAPER TRADE 先, 唔識期權操作唔好玩住
開紙倉玩體驗吓先 依家字眼上教你 你唔會明
星期一同星期二無左1.5日時間值
你有無信心回到本
點先回到本?
同埋我下次應該點買好?50張太多?
要星期五之前升到最少19.8
同埋你戶口有無97500美金接貨 同打唔打算接貨
唔接就星期五or之前賣左佢
如果我係你今次就當交學費
多謝巴打我已經當交學費
但想知下次我應該點買好?係咪太近期既唔好買咁多張?
買正股 set 止蝕價當期權金會唔會好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞