想問下期權計算

110 回覆
2 Like 36 Dislike
現價263
假設我買7月7日 265call一張

如果到左7月7日 只去264.9係咪要貼倉同d錢無左?個距離愈大就輸得愈多?
咁如果到左7月7日前過埋265價位去到270我仲有無錢執?
即係case 2估對方向但升幅大過估既價都無錢執?

個玩法即係一到價位即放?
1張100股
7/7結算
(270-265) 會係你結算當刻value
你等到結算既Profit會係 [(270-265)-你買入價]*100

應該係咁
Tsla call@265, expiration 7-7-2023, 依家個價大約係7.15

若果你買完就咁擺係到等到期日,你嘅breakeven point 係 265+7.15=272.15

即係擺到7月7號,股價唔升穿272.15,你都要輸錢

利潤/虧損=(7月7號股價-272.15)*100

輸錢上限係張call嘅成本=715

至於7月7號前升到270有無錢執,就要睇張call 重有幾多時間剩。當你尋日買,星期一已經270,你賣完張call肯定有錢賺。若果要到7月6號先至270,你賣完張call應該好大機會只係平手走或者輸贏少少
我自己只買 option, 唔買實股, 但係我會勸你細細地試下就算, 唔好心雄一次過買幾十張call, 好易輸爆倉
如果唔到價,冇錢買貨。唔係唔會輸其他野?剩係輸 d 期權買入價
LC咪輸晒你買既錢
師兄,係咪搞錯咗short call同埋long call?
我建議你唔好買
你都未識係玩法
期權規模次次100最少
覺得你如果唔知做緊咩
輸咗好唔抵
搭單一問
如果買左CALL去左價內
但如果戶口係結算日後唔夠購買力買貨
會發生咩事
連原理都未清楚就唔好買住啦
先當你 long call TSLA@270

若果係到期日收市嗰陣, TSLA 股價比你個 strike 低0.01 或以下, 你張 call 變廢紙, 你就剩係輸張 call 嘅錢

若果係到期日收市嗰陣, TSLA 股價比你個 strike 高0.01 或以上, 劵商就會幫你買100股 TSLA @270 。你唔夠錢的話, 劵商會幫你用 margin 去買。最大獲 case 係你星期五用 margin 買左100股, 星期一未開市TSLA 就插水, 咁你由嬴變輸。 所以最好last day 自己平倉, 唔使承受無謂風險
如果升到$270
你可以用$265行權認購100股
不過你要有$26500
唔認購都係變廢紙
本身孖爆左 會點 點接貨
真 好似好難玩 要填倉
我幾時先有你咁有錢
我呢個情況無咩錢都係買正股就算
我最多只可以歸0
無咩錢更加應該玩期權
不了 暫時 要額外多左既錢先敢玩 正職搵好少
期玩唔係玩波幅咋咩 你同佢坐到結算日完做咩
完場前走就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞