想問下期權計算

110 回覆
2 Like 36 Dislike
食下波幅 每日贏一百幾十美唔難既
lm 學野
正常會自動平倉 但最好問問你間broker
Long哂咪淨係歸0
同埋你買遠少少option睇錯邊止蝕走唔會歸0
我幾時先有你咁有錢
我呢個情況無咩錢都係買正股就算
我最多只可以歸0
Long side 咪淨係歸0
同埋你買遠少少option睇錯邊止蝕走唔會歸0
好少hold到最尾
冇錢先買option,
買正股當你nvda 成4百幾蚊一股你買得幾多?
Call 好難賺,主力做short put 加少量call

新手想問下,買咗呢張call,

1. 係咪要到19.5呢個價位以上先可以賣出?

2. 如果一直唔到價係咪會輸哂本金?

3. 假設隻股最後到20然後我放,會賺幾多?

1)唔一定 在唔到價嘅情況下 愈近7月7 號張call愈似廢紙

2)係 如果你無及時賣出

3)要睇你幾時放 如果最後一日就 賺86% (理論上)of your cost for CCL option (0.56-0.3/0.3)。如果無賣就會行權 要用19.5 價格入買5000股CCL, 即你要留番97500美金購買力係戶口買貨

4)你呢類問題其實要玩之前要知道 你應去睇下YouTube 學多D
新手都50張依家賺埋都唔多手續費
趕住去輸錢
收到
關於第一個問題,如果到例如星期三個價係19,我可唔可以提前賣哂佢?如果可以,係會贏 or 輸少少?
咁應該點買法比較好?
巴打指點下
到時理論價係0.2

成本都1550 買2 3張4 5蚊個d仲好嘉年華呢d又唔係點郁
我自己就
正股大倉
買低位股遠期call 遠至出年,行使價買高D,搏到時可以用留錢靚價行使(金額500鎂for 一張)
睇市場氣氛做covered call 賺下賺,做兩星期,掛高20% of 現價

未日call唔玩 自問無信心鋪鋪贏
你都搵咗理論價出黎 到時賣咪每張蝕0.31-0.2囉
等佢自己計
遠期就short side 可以睇耐d 走勢, 近期就Long side 博走單邊(但要小額預total loss)
1)唔一定 在唔到價嘅情況下 愈近7月7 號張call愈似廢紙

2)係 如果你無及時賣出

3)要睇你幾時放 如果最後一日就 賺86% (理論上)of your cost for CCL option (0.56-0.3/0.3)。如果無賣就會行權 要用19.5 價格入買5000股CCL, 即你要留番97500美金購買力係戶口買貨

4)你呢類問題其實要玩之前要知道 你應去睇下YouTube 學多D
收到
關於第一個問題,如果到例如星期三個價係19,我可唔可以提前賣哂佢?如果可以,係會贏 or 輸少少?
到時理論價係0.2

你都搵咗理論價出黎 到時賣咪每張蝕0.30-0.2囉
即係點?唔係好明點買因為前日都係鳩買呢隻call all in 哂1萬鎂落去唔知點解贏咗3萬咁就諗住用返1萬本繼續買call玩下
我呢種係叫末日call?
買d 波幅大既股 好過玩呢d 太少成交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞