日本自駕右轉問題

267 回覆
10 Like 101 Dislike
驚就唔好自駕喇,免得提心吊膽
趁紅燈對頭冇車嚟,而打橫嘅車又未𨍭綠開始行,安全情況下可以轉。

稍為繁忙路口會有冇轉方向燈。
好少可職業司機都唔識用
係唔係果邊路口行人綠燈佢先唔郁
其實對面紅燈之後 你好似無咁快會變紅的 最多變黃 如果你都變紅
你右邊D車都會轉右或者直去 你都係要行
諗都諗到
味你老母 死文盲

如果你停喺綠色個袋口位等到紅燈之後唔轉
咁你咪會擋住左上方成個路口?

所以你入咗袋口之後, 只要等到對面線無車直去你就必須比油去
起香港?
你當年有份建設/開埠?

起你老母咩
不過唔識就上黎問都好
好過撞到爛哂先上黎話唔知頭唔知路
樓主無確實地點好難討論,不過以呢個位為例,連袋口位都無但要好似架的士咁右轉,都一定係喺綠燈出咗停車線先,之後等對面無車無人安全情況就轉,就算前面盞燈轉咗紅燈都右轉得
https://www.google.com/maps/@35.4640735,133.0652099,3a,75y,224.36h,80.72t/data=!3m7!1e1!3m5!1sBhpbqE0voe9Kb8nMEN_Ktg!2e0!5s20121001T000000!7i13312!8i6656?entry=ttu
呢個解釋係最正確。

真正管制行唔行得,係條白線。過咗白線,安全情況下就可繼續行,唔使理盞燈係咪𨍭咗紅。
入左格仔對面無車就過得
轉紅燈都照行
美國叫 unprotected left turn,無袋口線,要自己駛出去等
你已經出左去 冇車就行得啦
對頭無車, 紅燈就踩油啦
source?
無實戰經驗唔識do!
諗都諗到啦!
企係布袋位要顧對面車又要顧自己係咪紅燈
呢個logic諗下都冇可能啦!
如果要顧埋燈位 劃個春袋位托咩!
整枝孭仔燈比你 直去紅燈右轉綠燈
但你又問我轉右邊 佢紅燈 轉唔轉得??
希望樓主知道待轉時唔好太出搞到阻到對面直行既車
好多人考完牌喺香港都未揸過車,只喺外國自駕遊
冇燈都得
同香港袋口唔係一樣嘅咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞