思覺失調患者:醫生「次次唔同幾句開藥」 等幾個月 見幾分鐘

210 回覆
229 Like 4 Dislike
No stake in society , credit by Hong Kong mom
公立醫院精神科既底線其實唔好要醫好你
係要你唔好搞到見血或者惡化就算
而主診醫院兩三年轉一次
所以免得過都咪搞咁多野

我中學有Depression
到而家醫生話我係Bipolar
我Complain 左好多次無精神 mood on low site
但醫生好驚我真係變Manic
所以醫生堅持唔開血清素比我
要我自己去睇私家食左一段時間藥
公立既主診先夠膽郁我D藥
私家幾錢一次?
你依家ok??
我只係覺得, 精神病治療有好幾種, 有藥物, 心理, 認知等等...

而認知治療斷估唔係幾分鐘咁就可以做完...

講黎講去都係錢...
未試過去外國睇精神科, 但單單係睇本地私家就多左時間證明就係錢既問題...

而家出左事又話個別事件..

我都知有病唔係怪人, 但既然出左事會怪病人, 點解唔係怪政府同社會既支援唔夠?
政府寧願加班狗人工
都要 Cut 醫療 budget
外國醫療制度唔清楚啦
精神分裂都係食藥為主 其他只係輔助
醫生亦只會同你做藥物治療
其餘一概refer cp/ahp
d藥食到有事想屌佢tim
問題係,俾你見到一個做事認真嘅精神科醫生都冇用。醫學科技追唔上,精神病唔少案例本身,基本上係冇得醫,頂多只可以舒緩。

政府出力抌錢落去搞,同抌錢落鹹水海冇乜分別,因為到最後都解決唔到問題。試問除咗做 show,做嚟做乜?

病人只可認命,又或者闊啲睇,希望 AI 可以幫到人真正了解大腦運作,最後科技追得上,解決得到精神科問題。
你無錢就係咁架啦
唔整個島困住你班白卡佬咪算偷笑囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞