思覺失調患者:醫生「次次唔同幾句開藥」 等幾個月 見幾分鐘

210 回覆
229 Like 4 Dislike
北歐咁既天氣我怕佢一早自殺死左
已經搵到好攰,兩年嚟浪費無數金錢睇嘅醫生都係咁,搵咗幾個都hea 做,同佢講唔開心淨係識得叫我食藥,唔會同我傾偈,已經係行內出名有料嘅醫生嚟,所以已經放棄咗私家治療。而家無時無刻都好討厭精神科醫生,好慶幸自己病情冇惡化,如果唔係真係想做啲危險嘅事。
我當年係睇呢個李醫生
https://b.hksh-gp.com/app/index.php?i=2&c=entry&do=cdetail&m=bm_hospital&id=7&test_nav=1&whitchTab=right

當年係中環中心睇好似係 唔肯定因為過左十幾年
無喎當年我睇左成個鐘
心理學家嚟個喎,唔係醫生
思覺失調外國有冇得安樂死
其實冇得醫
搵醫生傾偈
不如上網搵人傾偈仲好
老實講
啲外勞遲啲黎到分分鐘仲會同你井多兩句
1000咁平?
個醫生講明話會預留半個鐘同病人傾偈,注重溝通,我先揀佢,點知都係一撚樣。
中晒三元D人真係慘到死左去好過
Psychologist

中文其實應該係用心理學家
將精神病人全數引入支那
政府好似係咁 唔畀加head count 影響恆常開支 但其他特別開支又一大筆一大筆咁掉出嚟 用唔晒都要亂用咗佢 根本個制度有問題
三千有幾貴
有啲一皮一次加一個月藥
Psychologist psychiatrist 兩樣野黎

比藥係後者
佢要傾偈搵社工呀嘛。。。。。
香港幾時肯安樂死合法化
特登做到出現人手短缺呢個情況?
啲白卡根本無得醫
晒心機
其實你呢啲應該叫佢refer搵CP同你傾,再叫佢出report比醫生 精神科醫生唔係用黎同你傾計,佢地counselling訓練好少
自己因為家人朋友都有試過幾個公立同私家精神科醫生經驗
唔少私立都排幾長,我估一來香港人壓力大,二來唔少人都有啲錢,肯畀幾千蚊個月嘗試幫自己
佢地的確認真好多,有冇料一件事,起碼都會花時間理解下你,第一次都有一小時,而且都會有心機同你試藥,當然都有比較差嘅害群之馬
但講到私家同公立醫療質素,冇一科可以比得上精神科咁巨大,因為當資源好有限時,最不能量化嘅成果(情緒病人心情/治療成效)就會被最先剝削
「醫生都好忙。」
可能係我表達得唔好,我嘅意思唔係真係傾閑偈嗰種傾偈啊,而係佢要透過同我溝通先知道我最近情緒點,評估我食咩藥量、使唔使加藥或者減藥,但佢連呢步都冇做到,每一次見到我淨係叫我為今個星期嘅情緒評分,一高分咗就加藥,唔會理係咩原因,所以我先覺得灰心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞