思覺失調患者:醫生「次次唔同幾句開藥」 等幾個月 見幾分鐘

210 回覆
229 Like 4 Dislike
我都諗起Joker套戲
0.5mg 8粒 轉 2mg 2粒
即係clonazepam
搵過第二個啦
我近排去到工都番唔到, 做D圖書館執書都壓力大到覆發..

真心, 醫生越換越差, 連講多句都好似想趕你出去咁...

不過自己身為病人, 有人幫已經算好好..
兩難

美德同自由

係政府同私人人工爭咁遠,人望高處就正常發揮
但現實同樣係僧多粥少,仲挨緊個班做到無停手

咁要介定醫生既第一天職係咩,但就算介定左都只可以因為美德所以由位天之驕子自己決定做乜

美德唔可以侵犯到自由既選擇更加唔可以用黎情緒綁架,即唔可以為左美德犧牲自由

fragrant harbour 一直都係中環價值,最尾姐係移風易俗(唔係暴力粗野野蠻個隻,係禮、樂、射、御、書、數個隻),不過去到呢個位又係講經屌那星

或者唔影響原有質素下增加供應但前提係信心

最尾講得直率小小就係講個心,個體點選擇、社會點吹風、政府點function

道德力量、道德選擇、道德歸宿又即人既終極關懷與實存上帝

利申:個人感到幸福指數爆哂標,愛國愛港,操你妈逼洋鬼子
啲醫3就係咁廢
雖然係差, 但天要落雨,娘要嫁人, 真係唔怪得人..
仲需要引入精神病人
收嗲啦垃圾
你死埋咪仲環保
世界少咁件冷血廢物
咁精神科醫生炒哂佢算啦要嚟做乜
係某國既社會主義下唔見得會更好, 精神病患同各種疾病既支援亦都係回歸後不進且退...唔係話英國佬一定會比佢好, 但至少用以前石硤尾大火後全港木屋人都有機會上公屋去睇, 即刻高下立見..
benzodiazepine 類藥其實真係食壞人
想知+1,
醫就應該現今只係藥物控制無得斷尾...
我都好CONFUSED 精神病康復者呢個名...

既然叫得康復者, 字面解唔係痊癒左既病人先係康復者? 或者我中文唔好?

後尾先知原來正解係康復中既患者, 姐係未好番, 只係病徵少左或無左, 但同樣地有其他副作用, 真係吹脤...

斷估唔會叫個跛左既人拎左支拐杖行到就叫康復者掛?

根本就係對自己同病人都自欺欺人....
如有查詢或需要協助,可考慮致電醫院管理局24小時精神科熱線與醫護人員聯絡。
熱線電話:2466 7350

思覺失調case 可以直接經熱線拎期
可以做好多野,但公家同私家唔同

收皮啦廢柴
Thanks
因為精神科真係唔會陪你傾計
解你心結
你要另外搵輔導
你唔係信緊耶穌的教導
http://www.voiceofjesus.org/paulvsjesus.html
認同

*都冇互通Record
陪ex睇過私家同公立
一個有耐性嘅私家精神科係幫到成件事好多
診症開藥都會準確好多
之後仲可以要求佢開藥單俾佢去睇返公立
呢個真係人既問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞