思覺失調患者:醫生「次次唔同幾句開藥」 等幾個月 見幾分鐘

210 回覆
229 Like 4 Dislike
唔睇私家??
窮可以點
應該世界末日快啲
仲要拖累成個屋企落地獄
你睇多次我講咩先
好似食飯咁,食大家樂大快活就唔好咁多要求
做乜咁對自己的
咁咪唔好咁多要求囉

咁做乜要要求佢地有病要變正常

依家咪有啲潛在嘅人 食大家樂垃圾食足咁多年

咪同你躺平 乜撚都唔食
愈歧視愈出事係真
早啲介入
大部分都有得搞
你唔諗下其他先進國家睇呢d 病洗唔洗錢 講d 野成陣廢老味
唔係可以點
一陣每個病人傾半粒鐘 又睇唔晒d症
又話輪得耐又盛
香港人咩都搵到位入人地
咁個醫生做左d咩
你9up佢又真係批勁多藥比你, 出事佢負責?

cls
不如上登笑下人吹下水仲開心
發達國家都冇本事搞得掂白卡
何況香港,仲要其實冇得醫,行得走得嘅計時炸彈
想問吓香港嘅OT 係mental health 有咩角色
對比外國之下香港精神健康嘅support 差好多
他自此再上不到班,太太因而提出離婚,他病情也急劇轉壞,未幾出現幻聽和幻覺,翌年在朋友鼓勵下到醫管局普通科門診求醫

寧願離婚都唔睇醫生,一係9吹,一係ON9
香港咁功利,減精神科資源就有
就算所謂醫好,佢地生產力普遍比一般人低太多
最大問題係政府 我知丫
白卡佬唔好亂咁斬平民啦
你地醫唔好 除左現有醫學水平不足外
啲醫療資邊個分配同控制先
對症下藥 斬啲間接害你既人
所以我炒咗個醫生喇。同埋我自己性格都有啲問題好少肯同朋友分享負能量嘅嘢,唔想其他人因為自己而唔開心,就算係上連登都唔敢散播太多負能量,唔想人哋上連登都比我影響心情,我好麻煩。
最有效率就係起多啲設施俾佢地接受終身入院令,同社會隔絕,保護正常人
你睇邊個我而家果個都係十分鐘
非廣告咁啱醒起有人send過俾我,希望幫到有需要既人

*利民會「即時通」免費輔導*
https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=8frnKe4MVkqvr1LBx2rW0eDJ7RKW82BHoWOL9L9CYpNUMjdXTlBCMjhMMFEzSTlaTEpLTzdKQkJJOS4u

如果你或你的親友有情緒問題困擾,包括思覺失調、抑鬱、躁鬱、焦慮、強迫症或人格障礙等,可以聯絡「利民會」(Richmond Fellowship),他們有兩位分別做了8年及13年的資深全職專業輔導碩士的輔導員會提供4次免費輔導!

填寫「轉介者」可以 Whatsapp譚姑娘91408957提供資料

請安心自用及轉寄給有需要的人。
其實佢地啲屋企人都不知幾贊成
屋企有個精神病,真係搞到成家都想自殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞