淘寶谷:打造全淘寶家居!全部電器用淘寶!

498 回覆
213 Like 30 Dislike
出口版本和內銷版本有分別 少一道QC節省成本,因為維修成本郵寄成本比香港低。另一種是有問題很難寄回大陸,造成環保問題。
見過有人淘洗碗碟機, 話水貨比行貨平
收貨果下已經開唔到, 因為要運上去維修係極難, 佢係洗碗碟機GROUP度開POST FREE走

老老豆豆

望過下洗碗碟機 上返大6網多款揀
價錢更加屌打
運香港出事個班好多時係包裝到出事
如果買晒大牌子, 真係唔係大問題
不過要接線都係搵返有牌師父搞
香港電器用開嘅三腳插有一腳係接地線, 短路時提供保護
大陸電器冇記錯嘅話有唔少都仲係兩腳冇ground符合國情
如果電器本身冇做雙重絕緣嘅話,硬改條線都做唔到保護功能
用劣質轉插頭嘅話就更加危險
最佳例子係格力OEM/格力
款真係多好多, 人地市場大
唔好講電器, 好似買個架放野
人地乜size有齊晒, 直接起倉pack盒寄比你
香港鋪最多入幾個大路size
香港好多都係假三腳 只係有雙重絕緣
時代轉變
佢地唔識變注定收皮
呢個又真係CLS

大陸地方大反而有細size
以我代理牌子為例 內銷是基本檢測 基本沒問題即可,出口是單個檢測, 再做組合檢測,獨立機械測試。材料是一樣 只是把故障率再壓低。內銷可能1到5% 出口要壓到0.5以下。
其實如果跟足中國標準

兩腳電器係一定要雙重絕緣
無雙重絕緣就要做返三腳有地線
事實上係英國標準先真係強制用三腳
好多國家都係兩腳/ 兩腳+三腳並行

前提係真係要跟足中國標準
細牌子嗰啲自己執生
淘寶吹奏大會
係呀,旺角上海街有一段專賣燈飾嘅,我試過搵支座地燈飾,有少少曲線DESIGN,LED燈,佢哋話意大利設計,開價$1750 。洶寶275 人仔,冇你貴十倍咁誇張。

竟然係淘寶搵到fit size
連運費三舊水有找
窮富之分

大把基層大陸佬都一屋中國牌電器
連登仔會話香港d傢俬鋪雖然都係大陸訂造,但黎到香港d白蟻俾"香港傢俬鋪"個牌頭震攝到,就會走晒

自己淘寶就一定會有白蟻即使同一間廠做,唔俾錢香港d傢俬佬做就一定有白蟻
事實係咁,零售同代理係整個交易過程上,為件貨增價咗D乜?左手嚟,右手去,摸摸件貨就賺人幾倍?

以前資訊唔發達,物流唔完善咪可以賺呢啲錢,但而家係2023年,上網一睇,你賣貴人$5都即刻知,唔好話係大陸買,去日本,美國網購好似同HKTVMALL 買一樣咁易。
真,行過跑馬地d傢俬鋪,見d員工痞係個地台櫃入面捉緊白蟻
實體店買現貨當貪方便, 同埋有實物睇
如果睇完先幫我去淘寶訂, 甚至係網店ig shop無實物睇, 咁點解唔自己去買
有牌的電工幫佢裝,係支燈出事
無工人唔建議
同一間廠做都有分級數
iPhone都分有冇pro/se喇
香港賣嘢利錢多 自然入高級貨會多啲
有留意國際大牌子都知
大陸有啲型號係比香港嘅最低階更低階
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞