烏克蘭反攻半個月進度圖

255 回覆
58 Like 44 Dislike
澤連斯基稱烏軍反擊速度慢於預期
烏克蘭總統澤連斯基今天說,烏克蘭對俄羅斯軍隊的反攻進展“慢於預期”,但基輔不會被迫加快進度。

烏克蘭總統澤連斯基今天接受英國媒體採訪時說,烏克蘭的反擊攻勢“比預期的要慢”。英國BBC在當天晚些時候播出的採訪中援引澤連斯基的話說:“有些人認為這是一部好萊塢電影,並期待現在就能看到結果。但事實並非如此。但這關係到人們的生命。”

澤連斯基的對手俄羅斯總統普京表示,莫斯科觀察到烏克蘭本月初開始的反攻陷入平靜。普京在電視講話中表示,儘管烏克蘭仍然具有一定的進攻潛力,但基輔會明白它沒有機會了。

烏克蘭表示,在期待已久的反攻中,迄今為止已收復八個村莊,這是七個月來在戰場上首次取得實質性進展。但到目前為止,烏克蘭軍隊尚未攻入俄羅斯已經準備了數月時間的主要防線。

據信基輔已撥出12個旅,每個旅數千人,其中大部分尚未參戰。

路透社走訪了一些被烏克蘭軍隊重新奪回的村莊,並證實已經前進了幾公里。莫斯科表示,自六月初以來,它一直在抵制烏克蘭的進攻。

英國廣播公司(BBC)援引澤連斯基的話說,軍事行動進展並不順利,因為20萬平方公里(77,220平方英里)的烏克蘭領土已被俄羅斯軍隊埋下地雷。澤連斯基說:“無論某些人想要什麼,包括試圖向我們施壓,恕我直言,我們都將以我們認為最好的方式在戰場上前進。”

西方已經向烏克蘭提供了價值數百億美元的軍事裝備,其中包括數百輛坦克和裝甲車,這些是烏克蘭反攻的核心力量。一些烏克蘭支持者擔心基輔將不得不在未來幾周內在戰場上取得令人印象深刻的成果,否則就會面臨西方政治支持減弱的風險。

路透社說,雙方都加強了導彈和無人機的遠程攻擊,為前線戰鬥做準備。
前幾日美國都要問日本拿彈藥,下次到台灣?
連佢都知唔夠既話,你估唔會擴大個production咩
Indeed, according to Bush, it will take anywhere from 12 to 18 months for the US to reach its “max” production rate of 70,00 artillery shells a month.

https://edition.cnn.com/2023/02/17/politics/us-weapons-factories-ukraine-ammunition/index.html

Cnn自己都話美國最快都一年先可以月產70000,俄羅斯一日都用20000
你篇文咪講左我個point,佢都知唔夠所以咪諗住擴大產能
係連登嘈都係冇意思架啦,過多年推返個post上黎就知邊個岩
而家咪看埋韓國同日本可以給幾多彈藥烏克蘭燒同埋70年代的f16戰機可唔可以變做神奇武器

我只係想講你打咁多嘢之後話唔好嘈真係幾好玩
打黎主要就唔係for你睇既,呢度討論區公海人人睇到,我講完個結論大家唔agree咪收工放長雙眼睇,你智力理解唔到定點?
說好的唔嘈但係打咁撚多嘢,果然勁
冇呀反正有多時間未訓咪比大家睇下樓主點爭最後一個reply咁威威,我又唔介意既
自己話唔想同人嘈但係又話要同人爭最後一個reply,下次想同人嘈咪講囉,想扮清高其實咪係自相矛盾的濕9白卡一個
啫係日韓條生命線完全俾中國控制日韓都無所謂?ching 你喺邊個平衡時空
除左温壓彈開路 無其他辦法
台灣一失,日本同南韓就比大陸鏈住條頸。
仲要大陸係一個洗腦洗左70年,開口埋口都話要打9日本既國家。如果中國攞左台灣,國內民族主義高漲, 下一個最驚既國家會係邊個?

日本係根本冇得唔幫。
波蘭就底褲都比埋都冇所謂架啦,係烏克蘭打一定好過佢自己同俄佬打。
係睇美國肯放幾先進武器比烏啫。
北約近e幾十年做既武器太精緻太貴,
根本唔係設計黎比幾十萬大軍打幾十萬大軍既
就黎打到全世界冇彈葯
北約嘢20年做的嘢根本用嚟打中東農民,美國個彈藥廠仲要係50年代用到而家

而仲要家搞到埋日本仔冇埋光環,三十幾個國家都唔夠一個廣東省gdp的國家玩
不嬲打仗閒閒地打十年八載啦,要快咪打機囉
155/152mm炮 冇坦克可以擋得住
物理極限嚟
你唔好亂up,連登話俄羅斯得一個廣東省嘅GDP好窮,無糧無彈藥無士氣,打唔到持久戰

烏克蘭日日贏,俄軍見到烏軍只會被開罐頭,被炸死甚至逃走或投降。烏軍有北約最先進嘅武器,俄羅斯得番老古董無得打

你唱衰形勢係咪5毛PR
1小22分1戰封神仲好笑啦臭閪蚑那賤蛆
烏克蘭一定贏緊,北約同日韓一定打得死俄佬
北約咁多個富裕國家加一堆先進武器都磨唔死得一個廣東省嘅GDP加老古董武器嘅俄羅斯,仲要就黎畀俄羅斯磨到唔想繼續打

仲話日日贏
咁你地臭閪蚑那呢
咁你地臭閪蚑那個契大佬贏成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞