【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (21) 電光石火 ARENA TOUR | 推しの子 OP

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

光姐7月7號有live
東京 shibuya www
¥4500
有興趣可以了解下
一個月內 158M views 用犀利黎形容都唔足夠,係瘋狂
愛理唱idol升得好勁 應該一日有1m
re streaming
想問下依家係咪無辦法入到手六月尾果兩場橫濱
係咪得我一個覺得愛理唱得都幾難聽…對唔住都咁講
我自己黎講
覺得愛理唱功一向係幾好
氣又夠、把聲又夠實夠 firm
不過問題係 YOASOBI 既歌編曲本身太豐富
歌手把聲既個性越強烈
唱出黎就會越撞越嘈
係 ikura 透明感、延展性都夠
夾落去就特別好聽咁解
之前 LiSA + Uru 首再會其實效果都冇 ikura 果d 咁正
而且編曲都明顯冇咁豐厚
集中俾佢兩個發揮把聲所以感覺還好
聽開ikura咁諗都正常
愛理擅長音域同ikura都唔同
而且卡啦OK版冇和音
冇左啲Call聲有啲唔慣
但無日本電話同住址連acc都註冊唔到
與其話難聽
不如話愛理本身唱腔同idol 首兩完全唔夾
聽返佢唱可愛くてごめん就知佢唱功好好
佢把聲太霸氣同ikura好大反差
聽唔慣係會唔鍾意
錢唔係問題係怕買完去到要查名,到時入唔到
有冇朋友去緊日本? 開張hanacell 機場攞開通埋啲app
睇緊張黃牛,佢話到時會借埋部電話同app比我入場
其實係咪無野好驚,成世人都未去過外國睇show
仲有冇得賣一般飛或者器材席

買個d飛用自己名入場再坐人地個位會安全d
鈴木把聲同首歌唔夾
把聲沉實 做唔到「偶像」的感覺
我單丁,本身都唔多淨
yoasobi既歌係完全唔可以搵cover黎聽
一youtube search cover全部都比dislike
尤其個蛙妹cover idol
以往好多歌eg 優里 米津都有cover好聽
但Yoasobi啲歌 唔係ikura唱就完全唔係個回事
Ayase完全base on故事再度身訂造首歌比ikura
真心講句,好撚難聽(預左有人會爆閘),
佢想做到果下邪氣嬌媚
最後效果變左成個飲醉酒既癲婆咁
上次祝福都係最多換氣換得唔夠順,
都仲聽得落
始終yoasobi d歌有番咁上下難駕馭
會體諒,但今次真係好撚難聽
點解要自己搵罪受
係d 傻9渣住部手機由頭拍到落尾
試過同個死港女睇其他concert
佢個習慣就係咁,唔知有冇enjoy個show

其實我始終都想佢地黎hk
不過當然我遲d再有假就會飛過去睇佢地
好似milet咁嚟音樂節可能好啲?
我睇啲片氣氛都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞