【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (21) 電光石火 ARENA TOUR | 推しの子 OP

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
CD warehouse 好似有?
https://www.youtube.com/watch?v=ua_Ouk4s89U

唔知有冇人聽彗醬唱歌 (之前仲上過 TFT)
佢呢段都提及到自己都想唱 Idol
但覺得係因為 ikura 把聲
首歌先會成立
唱係唱到,但言下之意係距離唱得好係有距離

話說 Idol 既 cover 係 yt 上真係鋪天蓋地
幾乎日日都有新 cover
而幾乎所有 vtuber 都會唱 (加埋自製二創 mv)
但 ikura 果種近乎 miku 既無色彩透明感但又有一定程度人類少女味
真係非常獨特亦係佢先唱到 YOASOBI 既吸引力出黎

好想睇多d 呢類歌手對 YOASOBI 既感想
都話咁耐以黎都搵唔到一條cover yoasobi係好聽
ikura把聲太撚正
無論係模仿 ikura 咁唱
或是完全用返自己個腔咁唱
都真係差好遠
越多 cover 就越係證明︰
唯一無二 じゃなくちゃ
イヤイヤ

ikura 就係咁獨一無二
真真正正既天才的なアイドル様
唱唱下都唔知係講緊 Ai 定係講緊 Ikura 自己
佢真心好勁
早兩年uniqlo live/nice to meet you嗰陣有時仲係炒炒地
由上年rock in japan festival開始d live全部好似播碟咁
尤其夜驅可以聽到佢係進步左好多
早期d live 頭幾首係一定未熱夠身
聲都開唔到咁
到熱好身
把聲就開始攰
後段又會收皮
同埋 live 果陣明顯有d 歌太緊張
撚唔返佢 cd version 既 Ah 出黎
例如第一次 live 果場既怪物
直接炒左一段

上年夏天中完武肺
定係唔知係咪那個了唷
好似變左個人咁
tiktok live 一開波果首祝福
狀態好到喊出黎
岩先電光石火網上 live Idol 直頭神級
甚至有d 懷疑有幾多句係播出黎唔係真唱
agree
一係武肺, 一係就那個了
"有著在青春期就有過性經歷的女孩子特有的不平衡感"
bts d fans 刷咗一周之後咁快冇力
頭10都冇
會唔會係因為那個了先至中武肺
Btw ikura依家的實力真係碾壓唔少人
幾田關注度仲高過YOASOBI
唔識睇
直 (y-axis) 係關心度
越高越代表多人留意近況

橫 (x-axis) 係認知度
越右越代表多人識
個表都 ok 準
btw 搵左一下資料
話說呢張圖出自日經娛樂
每年公佈一次
最左邊個圈叫 next break 區,即係一堆新人
右上今旬區即係當紅果堆
基本上都係國民級別
雖然下白泥姊妹都係度
黃色注目區即係準旬區級別
而 YOASOBI 明顯就準備好入旬區
可以做到紅歌又紅人
幾田就脫離常軌地直接由新人區彈射左出黎咁
右下基本上都係老野,是但
承上題
直接就係音樂組排名
第一位係南方之星
YOASOBI 排 22,比上年 17 位跌左

個表係 6 月頭出既
應該仲未計晒 idol 影響力?
星野源好難聽
問心
有冇因為佢那過了唷結衣而有偏見?
有料嘅
點解southern all star 可以紅咁耐
覺得香港得gin lee先可以贏到佢
係就好 重新編曲版加跳舞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞