用緊網上行68蚊月費100M,轉唔轉2500M 138蚊好?

250 回覆
7 Like 152 Dislike
普通modem一個port位好似淨係出1gb
同埋要問清楚佢2500 modem幾錢,如果佢畀1gb嗰個你,咁原則上個意思係 = 你有兩個可以輸出1gb嘅port,但唔等於你一條lan線可以食曬2.5gb嘅速度
1G升2.5G要裝新Modem
佢個免費modem一定出到2.5G俾你
重點係跟住駁modem嘅router都要有2.5G WAN port
依家ax3000 ax6000規格router基本都會有2.5G WAN port
而lan port就未必有2.5G
當然要貴router先有
如果駁電腦 電腦都要有2.5G LAN port
巴打 睇黎你搞錯咗做2X1000M喎
2500M係可以一線lan線直插電腦2.5G lan port
同埋cat6/7/8線理論上都同樣可以傳輸高達1萬Mbps
等級越高 抗訊號干擾越好
cat6/7 : 高達1萬Mbps
cat8 : 高達4萬Mbps
我講得唔清楚
因為之前有同agent傾過,佢嗰陣混淆咗我2x1000
我即刻要轉返普通1000,之後問落先知好多tricky位
所以先提醒一下樓主小心啲
雖然買左個有2.5G定唔知10G嘅router
但用緊1000覺得夠有凸
本地快有撚用
出海咪又係50Mb
Cat6線得1Gbps,要cat7線2Gbps以上
用過aws 10gbps快撚到仆街
同1gbps比都好大差距
$138 當1gbps 用都抵,遲啲有閒錢先再逐步升級去2.5gbps 設備
2x1000M勁伏專係俾啲sales用黎呃人
貴得黎又係同1000M一樣速度
想快過1000M嘅直接升上2500M好過
我有另外既問題
你用2500M, 有咁既需要嗎?? 打機?
CAT6, CAT6a (最高可達 500MHz):
CAT6 在100米內可達到最高傳輸速度為 1Gbps 或 在55米內可達 10Gbps,相當於 Class E 等級。

CAT7 (可達 1000MHz):
CAT7 在100米內傳輸速度可達 10Gbps。除此之外,CAT7 電線電纜具有更強的抗電干擾的表現,相當於 Class F 等級。

CAT8, CAT8.1, CAT8.2 (可達 2000MHz):
CAT8 傳輸速度可達到 25Gbps 或在30米內達到 40Gbps,相當於 Class G 等級。
而家好似多咗好多唔洗拉線上網
唔洗硬食now個濕鳩8mb上網
再唔係開多個number/轉無限唔限速5g
都快過濕鳩8mb plan

臨完約同佢講轉會同叫佢cut單
轉個頭就有另一個人比正常plan你

轉會就實最抵,但麻鳩煩囉
我岩岩睇過
PS5下載FF7要85.88GB

100M每秒10mbps,要2.5小時
1000M要15分鐘
2500M要6分鐘
會免費俾一條cat6線你,長度任你想要幾長都得,即場幫你度啱長度剪俾你,通常呢就光纖modem同部router會擺埋一齊,所以條cat6線唔洗好長(光纖線長度都係一樣,睇返你兩部野位置點擺就會有唔同長度嘅線俾你)
咁你係咪每日, 每個鐘都有FF7要dl 先???
btw如果佢冇俾cat6線你,出去買都好平(已夾好有水晶頭)只係幾十蚊,依家買就建議買返cat7或8,日後唔洗煩,最緊要度啱長度,買長少少留返少少長度可以走盞,同埋唔好買扁線(抗干擾差過圓線)
啱啱續咗2*1000M 普通router WAN aggregation會有問題。諗住其中一個port駁主機,另一個port駁router做分流算數
上面個單位都係 Mbps 唔係 MB/s 喎
你有無睇埋電腦係咪support 到
網,router,電腦三樣都要同步先到得著,是但少一樣都係白俾錢。

利申:1000M 但係Router 只去到800M 既傻仔
係時間download 無損然後屋企換NAS 升級
我有時諗為左儲Av 係咁升級的硬件點解唔買正版支持下人地

覺得自己係賤種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞