日本旅遊討論區(32)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
五毛N700S(前稱MKGA)#57827

問下意見

8月頭出發

Hkexpress

1400-1930到東京
1700-2100到香港

包20kg行李x1 total 5140蚊,不能改航班

Ana

1520-2200到東京
0855-1440到香港

包23kg行李*2 total 6200蚊,可以免費改航班

仲有兩個考慮點

1. 我本身行程最後會係東北果面,如果坐ana 我趕唔切坐回程0855果班機,變相我要留多一日即係要請多日假

2. 我擔心8月有可能大風大雨,如果可以改機票彈性似乎大啲

應該揀邊個?
如果我想由津久見海豚島call的士返津久見站 (因為巴士時間完全唔啱),
請問大家有冇咩apps/方法可以call的士(而且係唔需要日本電話number),
我試左幾個apps例如taxi go,都要日本電話先註冊到。
Hkexpress經官網買靈活飛就可以改機票
ANA係任何方面都好過UO,尤其係價錢差咁少都唔爭在俾多少少嘆好啲
但你話會趕唔到回程,咁一係唔搭ANA一係改東北回程
Uber 可以用香港account
回程要先係東北返東京過晚夜,第二朝再去羽田,變左要請多日假

不過諗諗下如果加埋靈活飛,真係買ana好過
lm
老閪都ANA
上個post話有個apps可以查到西瓜卡餘額
是邊個
係個到quote左俾川
其實點知佢係綠色車全指定本身冇預咁貴
想問點解uo揀咗u-first, 去到下一頁揀位都要加錢既?
唔係買咗u-first已經包埋免費揀位?
就算用 Google Map 查路程都有車費顯示,莫講用日本嘅交通 app
諗多咗
U-first係checkin優先,上機優先同寄艙行李優先到達
同揀位係兩回事
https://www.hkexpress.com/zh-hk/plan/extras/u-first/
但早啲去通常都俾到前面你
其實月台廣播同班次顯示屏都有講,車門都會有個四葉草🍀標誌講明係綠色車廂

JR大部分列車既綠色車廂都係指定席
自由席通常都係通勤專用既普通列車
呢架saphir odoriko好彩你冇上第一卡,仲有再高一級既Premium Green
咁其實可以唔洗買u-first同買位? 早啲去checkin已經排到窗口位?
因為我見係特急係品川搭入熱海去特急但係自由席
窗口位你同佢哋講既,有就會俾你
但唔好預好前
通常買位係想要前面之後尻衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞