多倫多生活討論區 73

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
睇醫生我又真係經歷過先知唔係咁好受
好多野唔親身經歷過係唔會明白
簡單到旅行都係一個例子,唔親身去過係唔會真正體驗到
如果上網睇下文睇下片就知道現實係點,咁唔洗去旅行
連旅行都係咁,更何況移民呢
想問下巴打搵番本行定係類似超市個類
點解咁快搵到既
你咁講冇錯 不過都有好多嘢真係睇下文字睇下數字已經預計到
而亦都有班人屌緊咩啲一早預咗嘅嘢
就業率 租金 專業資格轉換哩啲嘢夠客觀啦掛
如果因為哩啲可預計因素而話要走 咁送佢走有咩問題
醫療問題呢d 要住落先知個嚴重性既屌當然冇問題
但有d 係連加拿大要揸車出入都屌我覺得就
呢個就唔做足準備問題了
北美預咗要揸車出入
人工低重稅都可以屌埋一份
不嬲都話搵錢香港係最好
珍 不過咁講都會俾人話係藍屍 移民督察
專業資格同大學沙紙一樣 只係移民入場券
即使係開放型經濟如新加坡 我諗你拎住個香港資歷都好難同當地人平起平坐
加拿大owp stream B移民監一問
https://lih.kg/2653914

一陣又比人話架啦
我喺香港10年exp, 好彩呢度認可做返本行,2月轉工加到$8Xk, 但稅後都係少話香港一半
不過我黎都係為小朋友,錢唔係1st priority
窮撚想慳budget嘅話邊度睇傢俬最平?
Ikea, structube, the brick嗰啲都望過
唔知有無再平啲嘅選擇?
有冇人去過啲華人傢俬舖睇?
見到有間叫好運,但係唔知價錢同質素如何
因為無車唔方便,想搵啲平舖可以group埋啲大型傢俬一次過送
唔介意二手嘅話可以去Thrift store睇睇
要再平過ikea我諗你要去fb marketplace/kijiji搵, 不過嗰啲通常要自己去pick up
意志軟弱囉
內心明明就係經濟動物,見到護照大平賣諗住過嚟買一本點知坐底又嫌貴後悔不如喺香港搵多三五七年錢先走
因為政治因素走既要屌加拿大經濟民生野係冇問題,因為呢啲根本唔喺當初個考慮範圍之內。但買完護照會走嗰班上嚟呻其實同買股票坐艇冇乜分別,呢啲根本係純經濟決定嚟。明買明賣,自己做既選擇有咩好怨
其實全世界已發展國家都係咁上下稅率
但永遠只會同香港美國呢兩個特例比
今日嘅空氣真係好差,一出門就即刻咳
Kijiji
所以加拿大人又好 英國人又好 都對自己嘅公營醫療體系有一定嘅自豪感
除咗實效 其實亦係national identity 嘅一部分
望到美國式既私營醫療咁我諗一定過半數人會寧願繼續全公營算
What exactly are you looking hor?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞