多倫多生活討論區 73

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
同全世界講仲有人未忘記
唔相滿足中共淡化歷史既行動

去左安全既國度連面對痛苦既回憶都做唔到點同極權對抗
諗下先
大家有冇啲用過嘅,又覺得好用嘅搬屋公司可以推薦下
暫時睇啱左間My Ninja Movers 好似幾好
生活負擔固然大咗
但而家移民嘅資格亦寬鬆咗好多
以前冇專業冇財力根本入唔到閘
呢個問題就更加放大
我又唔係幾明
你唔洗面對呢d問題咩
淨係睇醫生都煩過西
好似講到d人又要黎又要屌咁
係呀
不過加政府都好應該搞搞佢啦
而唔係因為有能力既人大把錢燒就唔當有問題咁
佢咁樣遲早會搞到有料既人都唔想留係度
咁你覺得香港就無問題
其實呢d 問題唔係理之前已經知架咩
唔係唔比人屌 但屌到話香港好d 話拎完pr passport 就返香港既就不如唔好黎
你係香港唔理政治都可以過得好好架,咪同你一樣,點解可以無視香港政治問題一味叫人返香港

一路話政治關乎生活一時又唔理政治 logic勁架
oh gosh
講緊加拿大點解又要拉返落香港

香港唔係無問題 係人都知公立一樣排得耐
但你有無諗過呢度係稅收足你 但一樣排咁耐
佢如果無收你healthcare稅 你走去買醫保又好 去私家又好 隨時仲少過你要交既稅
最大問題係你有錢都無用 大家一齊排
我又唔係幾明乜依家啲人唔係又要嚟又要屌咩
定真係俾人挾持過嚟呀
嗱睇清楚呀 我冇話唔俾人屌㗎 我係話有人日日話要走 到有人叫佢走 就調轉頭屌人話做咩叫人走
仲有睇下香港新聞都叫精神鴉片我真係諗極都唔明
其實安省就係一直cut 緊公營budget 想搞私營
D local 咪又係屌
我諗有得揀 大家都會想citizenship後落地生根
但佢連healthcare呢d最基本需要都搞到咁 你叫人點plan埋retirement?
如果真係要同香港醫療比較 香港起碼有私家揀

其實係該係屌加政府搞唔好民生野
而唔係好屌d人搞到想返香港wor
我幾時有一味叫人返香港
因為加拿大人覺得應該有個全民醫療
不分窮富
仲有你要睇睇 係屌個idea 定屌佢個做法無助改善個情況bor
"唔係幾明乜依家啲人唔係又要嚟又要屌咩"
"嗱睇清楚呀 我冇話唔俾人屌㗎"

end of conversation with you
無交嗌就走
I am not looking for argument but construction discussion
constructive*
咁你睇清楚先再攞啲constructive points出嚟
全民醫療行唔通架
講真醫療問題全世界都面對緊
連比人吹奏既台灣都講緊遲早爆煲
佢當初okay架
只係d人愈黎愈長命
又愈收愈多人

不過province想搞私營 federal level唔比 搞到咩?
依家有專業一樣係冇用
大把南亞實Q係以前國家係專業人士
依度都有好多巴絲打做唔返本行,講緊佢地係香港亦係專業人士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞