社署:鑽石山暴力事件被捕男子為社工跟進個案

263 回覆
10 Like 259 Dislike
你點睇到係中層高層定基層
唔好講精神病呢啲咁長手尾,普通關節痛心口痛入醫院排期都排半年到兩年先有得睇,所謂嘅見醫生就係十五分鐘然後叫你攞藥半年後覆診

咁嘅醫療制度根本就係吊命而唔係治療
我不嬲都唔反對本身有嚴重反應同暴力傾向嗰啲要食藥或者住院,問題而家嘅趨勢係去到老人癡呆呢啲冇殺傷力嘅都要食藥食到個腦有問題
玩扣帽子,真可笑。see you
應該係話,有啲極端情況,唔係個個都可教化,有啲係都要咁做嘅話,你有咩辦法。執意去行惡嘅話,其實冇人可以阻到。除非係以暴易暴啦。你估真係做聖母咩,用愛同時間改變。
個醫療制度同院舍問題個政府根本都無諗過解決
佢只係嘔一筆錢出嚟扔比社署、ngo當做左

咁啲醫生就只可以不停開藥
腦退化無院舍住,屋企人又無能力
咪唯有比藥你,食到懵下懵下,無行為問題就當醫好

住宿問題
醫療制度

呢堆野明明係政府嘅問題
但有事就推比社工、醫生、護士etc
NO~~~
佢個病主要係「虛構自己被人傷害」嘅記憶
佢暴力傾向同佢個病冇直接關係
除非佢身上多於一種精神病

唔係「大部份嘅精神病患者都冇暴力傾向」
而係「大部份嘅精神病都唔附帶暴力傾向」

因為人腦分好多部份,所以精神病都有好多種
大部份都唔包燥狂症之類,講句笑話,
港女成日有嘅甲亢唔理就真係會燥狂症

唔好幫佢將個罪名屈落個病到
我近日不斷講「佢殺人時不知道幾清醒幾有理智,只係佢眼中果兩位一定好大仇口,因為佢個病就係咁」
如果跟進佢個社工知道會出事就做咗嘢啦
唔通真係執屎馨香咩 大把手尾要跟
同埋跟進佢嗰個係醫務社工
與綜合家庭服務中心嘅社工工作範疇有唔同
到底醫務社工處理咩方面嘅跟進 而家都冇資料
就咁入曬個社工數 唔係好公平喎

btw 每個月袋六萬幾人工嘅社署社工
一係已經升到主管級
又或者喺社署做咗十幾年嘅old seafood
社福界唔係大家諗得咁高薪厚職
NGO嘅pay scale係脫離社署
大把社工職位人工低個社署好多
人哋講 身體自主,無得24小時cam 住一個人,
你就二元對立「因為身體自主,無論係好係壞,其實唔關佢哋事囉??」

真係唔知邊個扣帽子

快啲聽爸爸媽媽話,早啲瞓啦柒頭
你聽日重要批鬥各行各業架
你個行程好忙架loser
社康護士同醫生責任最大,最應該睇住病人精神情況係佢地
建議你詳細留意件事
今年三月光頭佬當時就應該送返入院

社工今次係好大責任
香港重有17000個嚴重精神病患者做社區康復
如果我要體諒社工所謂咩都做唔到

咁17000人幫我放哂入方艙
之後叫佢哋啲家人同社工入去慢慢幫佢康復
共融真係難聽過粗口 屌好似學校咁 有啲sen一個就搞到成班都上唔到堂
算la, 你說話咁撩交嗌,係無咩意思

你想順番條氣咪比你la,你無講錯

大家早啲休息好過
柒左就潛啦
二元對立?
扣帽子?
係呀~社工跟架,佢哋唔會帶住個左膠腦去評審啲病人啩?

明顯惡化到出埋手都唔理,唔理唔理足足三個月

請你把撚咩,佢正正常常請返佢入院咪得
得la得la, 比多次你叻。

你完全講中哂,完全正確la

連登仔真難服侍
其實點計都係佢屋企人責任最大,明知個仔咁危險都唔要求送佢入院,仲要俾佢通街走,分分鐘貪佢份綜援黎過日子所以留佢喺屋企
所以我一路都好憎 張超雄
唔係政見問題,係佢太撚離地
個政府都咁垃圾,你重做啲野令件事更加濕鳩
好事都變壞事啦
傻啦,班鍵戰唔係要炒人,係要人地人工低過佢地者

上面清你講既行業,全部出最低工資啦,咁即使一街白卡佬斬人,係鍵戰眼中其實以上行業都無需要負責
發脾氣?
快啲瞓啦柒頭
講嘢又無論點
剩係係度亂屌河馬

又話休息又話see u
好撚on9呀
屌你老母又黎一竹篙打一船人
你弱智定用屎忽諗野
社署都有分社工職位同保障部職位,保障部只需要中學畢業
連登仔就係有你依啲on9仔唔識又扮撚晒嘢
真心到
都比你叻哂都咁唔滿意,唉~~~~

師兄唔駛咁爛口lo

再比多次你叻哂la,靠哂 撈糕大師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞