社署:鑽石山暴力事件被捕男子為社工跟進個案

263 回覆
10 Like 259 Dislike
你都戇鳩,我廢啱廢,人工低唔低同社工係咪overpaid有咩關係?
其實啲社工有乜柒野用
喺連登仔嘅世界入面

每個社工跟得一隻case
再24小時陪住個client
病人死左,醫生同護士係咪要負責先,一視同仁嘛
病人死咗,有醫療失誤,邊個負責呀???一視同仁嘛

而家有話到社工有跟進失誤咩
篇野咪寫左「有定時覆診同接受治療」盲撚睇唔到
除左呢啲社工仲可以額外做啲咩去阻止意外
定係你神探上身問米知道晒個社工點樣跟進失職
總之有意外就淨係識搵人賴 賴社工賴精神科醫生 總之要有人負責先安落
寫建議教醫生睇症?
係呀,病人死左就等如醫療失誤,即釘牌,咁就一視同仁啦
我第一個支持
如果行嚴正問責,一定冇咁多醫療事故
全部都冇得醫 咪冇事故
有定期覆診同有接受治療係醫療過程,係去睇精神科醫生同食精神科藥物,唔關社工事。

宜家無資料顯示負責社工有冇失職,要調查先知。不過,自己client出現無差别殺人事件,負責社工可能有疏忽係好合理嘅懷疑!

宜家師兄你又有咩理由,證明負責社工一定無做錯??
真係,淨係識得掛住跑數,啲個案成日變晒condom
講真社工對住啲人咁難做,班人唔係為咗搵錢,唔通真係為咗改善家庭問題咩?
都話我支持
有病人死就視為醫療失誤,即釘牌
兩人遇害命都無埋

出新聞稿都可以淡化到叫暴力事件

2023 社署玩文筆都有一手
師兄,唔好自己加鹽加醋la。

自己理解清楚先la
有跟進又唔係24 小時睇住個病人

個病人突然病情又變 又好難預計
精神病係病
癌症就唔係病?
不如你理解清楚先,我係支持你

歡迎提出邊一位社工/精神科醫生/護士小跟進,跟進左幾耐,有邊個失誤
見你好似好熟
跟你學下野
依到咁多人咁出力幫住個社署社工,又上綱上線,又講到負責跟進嘅社工完全無錯咁。依到真係得意~~~
唔安排佢住精神病院,由得精神病人通街走? 而家死人啦

社工要確保每個case唔會傷人/自殘
咁搵你做啦

醫生會唔會確保到每個病人健康呀on9

最好就取消社工呢個職位,所有福利申請、情緒支援、爭取應有權益等等 通通都留返比連登仔做就啱架啦

醫生-都有醫死人,又唔捉白卡入青山,炒鳩埋佢
教師-教到有學生欺凌/自殘/自殺,炒鳩埋佢
消防-救唔到人,炒鳩埋佢
保險-阻唔到人受傷,釘鳩佢牌

咩話?無床位?
咩話?政府無資源?
關我哋連登仔咩事?
總之你班社工同醫生同我搞掂佢
唔駛咁激動,大家都係評論下,唔駛上哂頭呀。連登吹水唔駛咁上心,唔仲意聽我唔覆la,謝謝。
第一段 你都痴撚線
覆診同接受治療唔關社工事?
成篇野都無提過精神科醫生 你自己加落去然後將所有野賴晒落社工度
講多都晒鳩氣
總之以後全港任何一個精神病人係任何時侯病發 佢個case officer就一定疏忽 應該即炒啦
社工可以同hr列為垃圾工種
唔係捉d兩小無猜既學生扑野,拆散人地
就係幫d支那呃公屋呃綜援
識好多個社工冇一個真心為人個個跑數
佢地幫唔到手,咩都唔使負責任,咁做咩專業人士先?
唔係話一定醫得好或者救得到,但出問題時會唔會一D責任都冇?
唔知以為精神病院話入就入
重有好多位任你揀

連登仔既離地程度真心佩服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞