社署:鑽石山暴力事件被捕男子為社工跟進個案

263 回覆
10 Like 259 Dislike
調返啲社署社工落去跟進精神病case啦
而家叫晒啲人落督導組有撚用,前線冇曬人
其實搞綜援嘅係社會保障辦事處嘅職員,佢地職位唔係社工,你都可以去做

所以佢地絕對應該被讀書差又低人工既連登仔指住黎屌
佢本身有思覺失調底,即係會有幻覺幻聽控制唔到自己,而且三年前有試過斬老豆,中間有入過青山
佢今年三月有求助過,呢啲case係好危險因為佢有幻覺同可能劈友,而且藥物控制已經唔到佢,按正常推斷係應該捉返入院唔可以放出嚟住但佢連入院都冇就咁出左嚟

即係話其實佢三月嘅時候開始就有即時危險
終於有人清醒 社工唔係搞綜援嗰個
啲連登仔個個就喺到話咩社工淨係識幫新移民拎綜援上公屋
佢個底好花,斬過老豆又有幻覺,但三月嘅時候有求助過都冇入院唔知邊撚個批嘅
睇新聞社工係有批綜援
同意。好多risk factors,反而protective factors 就少得可鄰。
咩呀
社署喎,姐係同社工有關啦
你當我哋連登仔on9架?
不如話埋佢嘅幼稚園老師、小學老師、中學老師道德品格教育做得唔好,然後入埋佢身邊嘅人冇好好睇住佢,再怨埋個店員賣把刀俾佢有得殺人,仲有精神科醫生無強制勒令佢入青山,心理學家冇俾到藥到病除嘅認知治療,最後仲有安全套公司冇做好廣告宣傳避孕嘅重要性,等佢老豆老母生咗依條白卡仔出嚟

大佬你唔好癲啦,個身體自主權係佢到,邊個話得佢事呀
社工唔係做批核,不過可以寫recommend 比保障部
證明社工係廢
可以縮支
唔係覺得解釋咗吓嘩
大佬!
重有17000個以上嚴重精神病患者做緊社區康復
咪就係

我直頭覺得要拉賣刀果個
刀係有機會成為殺傷力武器
佢竟然無評估報告、又無確保白卡買刀既動機
而家死左人「唔通一啲責任都無?」

一定要判埋賣刀果個意圖及教唆他人謀殺

利申:連登仔(專業)
社工等於垃圾,識幾多都係呃飯食
如果咁講,父母老師醫生其實都無咩用。因為身體自主,無論係好係壞,其實唔關佢哋事囉??
個社工應該要罰埋啦
原來仲有咁多………………
通知院方接佢入院,佢上去完全唔評估?
今次就係見到光頭佬已經好唔正常,但佢哋肯去睇醫生就當冇事…

咁咪出事囉,叫你上門家訪以為真係Hi-Bye?
珍。
釘佢牌、判佢終身監禁
竟然無24小時看護自己個仔

我哋連登仔係24小時比人Cam住架
去邊度做咩事都會話比爸爸媽媽聽
佢話唔得既我哋唔會做架

哎呀,夜啦,你爸爸媽媽叫你快啲瞓
唔好上連登啦
有睇過癲佬正傳就知道

同埋而家香港所謂嘅精神病治療全部都係叫你食藥根本解決唔到問題

冇事又食藥,有事又食藥,本來冇事食到變有事

最好笑之前班精神科醫生出嚟話社會誤解佢哋,話病情好轉會減藥,精神科藥對個腦損害有幾大

未聽過人食完藥之後會醫番好,根本就係拖住條命,等佢情緒"穩定"成個懵仔咁唔出嚟斬人就當醫好

精神科藥只有一食到入棺材冇得斷尾,香港咁嘅醫療制度根本冇可能醫得好精神病
好多事情唔係二元對立 。

大家早點休息
重未計啲藥係會到頂,無得再加
精神問題唔同智力問題

弱能人士要共融都話,佢既行為可能靠訓練去改善
精神病都要共融真係痴Q左
珍。所以你唔好再二元對立啦
聽你爸爸媽媽話,早啲瞓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞