社署:鑽石山暴力事件被捕男子為社工跟進個案

263 回覆
10 Like 259 Dislike
問題係未夠鐘覆診
家人新年起發現有唔妥,但都無帶佢返去睇醫生

你喺屋企唔舒服唔去睇醫生,然後走去話個醫生
問題係呢啲位一打10
有啲人會乜都入醫生數
但忘記咗由佢地有病果一刻開始,
就已經24/7面對住風險
醫生只係幫你儘量將風險下降,但無可能下降到零
個光頭佬可能真係要去精神病院做治療
但係點解佢會冇去?一定關個社工事?
佢會吾想送入去?送入去佢一身鬆喎。
問題係好多野可能妨礙緊光頭佬入去。
依家病床吾夠,精神科病人都係
按嚴重同需要畀人入,但話事嗰個都係精神科醫生。

我希望大家平等對待吾同專業。個問題未必出系專業上面,而係社會問題。尤其精神科病床不足,又老推「MI版居家安老」任啲人自生自滅。
唔敢俾名
噏乜都得啦

唔敢公布兇手身份
更加冇私顯見私
如果講到有呢個風險
咁即係有唔同嘅程度啦
呢單case點睇都算高風險掛
過往有暴力傾向嘅跡象。。。
點解要放佢出嚟唔鎖佢喺小欖?
社工就算,唔係話佢地點點點,之前跟我個仔嗰社工,手頭同時跟緊幾十單case,佢肯幫我填form 已經算係咁
因為果邊有啲仲高危過佢嘅人住緊無位
9個垃圾社工比負皮唔敢駁
駁唔到?
係呀話你啊廢物社工
你望下香港幾多人 夠唔夠位塞
唔知你老豆做邊行
我assume佢點都有做過下野有d contribution

be honest我覺得社工有d光環但contribution係近乎零
好似呢個case似乎有人會expect有社工跟就少d機會發現悲劇
但事實唔會 佢地乜柒都唔會做到
呢個先係危險個point
希望你個女俾人姦完冇人幫佢報警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞