有冇人信用卡買完野會即刻找數?

440 回覆
1939 Like 169 Dislike
真,可能數目只係幾十蚊一百蚊,但次次都係咁就好反感
你拎舊錢去做短定期or 活期賺碗牛雜都好呀
其實哂氣啦 個幾千 幾萬 你話平息借百零萬就話姐
debit card 可以開一無錢嘅帳㗎
我係每個月月尾集中check 單
再入落pps 排期找數
Cash 梗係留係自己戶口到最後一刻最着數啦
特別係而家咁高息
真係基本
但好多人唔識
之前借咗幾千比fd
下下都要追先識還
真心唔明咩心態
出糧果日找曬
之前Mox bank好多人咁做
一個月碌廿張單再還廿張單
張月結單亂到仆街
開出糧戶口既銀行出既信用卡可以超簡單地整自動轉帳還卡數
淨係用果張卡既話基本上連卡數都唔洗手動找
上網買野、入油、買大面額野唔洗帶現金、當八達通

無論如何截數前點都要找數

我反而唔明找min pay果啲當信用咭係咩

真係等錢洗借一二線財仔好過
電子月結個d我會即找
驚唔記得

有實體單個一兩張就收到先俾個個月既數
會多幾多息?
唔遲還錢比人罰息已經係好良好習慣
你只不過係擔心自己理財唔掂先至咁做多左姐
一收單即刻找
用完即刻鎖卡,再用先解返鎖
信用卡對我黎講最好地方係可以幫我紀錄每月洗費
留record可以分析到自己消費習慣有冇問題
只有幫人找數既數, 我先會即找
一般消費都要講cash flow
條友應該係月光族
一定係開埋leverage allin
因為cashflow對佢地黎講冇乜用
的確 我一差人錢就周身唔志在
成日會提醒自己還
搞到好倦,所以借錢可免則免
你買樓係咪會full pay
未至於即刻找數,但係會早一兩個禮拜清卡數

以前一個月清一次,成日都會有一個情況就係發現原來自己不知不覺洗咗好多錢,有時候唔睇翻張月結單都唔醒起自己呢度有買野果度又有買野。

多啲清卡數個人認為會令自己更加清楚自己每筆簽帳既細節
信用卡既意義唔係比你先洗未來錢架喎 你本身就應該有呢舊錢先去碌卡, 只係差十幾廿日找數
咁即係冇用過credit,月月準時找數都升唔到TU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞