有冇人信用卡買完野會即刻找數?

440 回覆
1939 Like 169 Dislike
咁用信用卡有乜意思?
當然就係未出糧時爆買
咁用信用卡有乜意思?
當然就係未出糧時爆買
大數即找,細數大概兩個禮拜清一次,只係三張卡都已經試過有期唔記得自動續咩年費扣錢,以為正數夠錢點知爭百幾蚊唔記得找,唔知有冇影響tu(應該有
咁好煩 一個月找幾多次…用信用卡就係想方便
試下記帳啦 我當初都係即碌即找
但記帳可以Mark埋用咩卡畀錢
又唔驚碌爆條數 佢會幫你計總數
成日凝住即碌即找會好煩
好習慣嚟
好習慣嚟
我都係咁睇
本身銀行啲錢賺緊息
App 收到月結單即找 試過幾次遲交
會,咁樣唔會唔記得簽咗 d 咩同知信用額條數有冇問題
下面咪講咗自己好蠢
你睇啲唔睇啲你最醒
兩個comment都有人話我蠢
所以咪就係話我自己冇需要
但係有啲人識玩就會咁做
習慣分開專做 saving 同日常使費既銀行 a/c
Credit 同 debit 回贈比率唔同
Sorry我蠢啲睇唔到
借朋友錢嘅心態就係咁,可能又會以為朋友錢幾時還都得啦,橫掂唔催唔盛,結果睇住佢有錢報興趣班、食放題,連旅行都去埋都仲未還錢,但又會隔兩個月話「呀仲爭你錢添,月尾還」
每一筆都即找即係每個transaction都做兩次玩自己啫
正常固定喺月頭月底,總之未到deadline嘅日子一次過找就得啦
同埋一次過找筆數會大啲,會有種自己洗好多錢嘅感覺令你減輕使錢嘅欲望,相對之下每次都即時找冇機會提醒你可能會好易不知不覺洗多咗
銀行:個個準時還錢 我賺條毛咩
原來係咁,以前以為debit card好啲。香港好似冇debit card可以申請?
每個月出糧即找
唔明有咩困難
咁樣先危險 你找左一啲多過min pay 到cut off day 真係唔記得就無reminder 又要自己計要找幾多
弱智 有錢擺定期啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞