IT討論區(195) - WFH萬歲!

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
咁嘅態度都仲塞錢入佢袋
EQ爆棚
MNC基本上HR都冇乜權
真係負責出policy

Budgeting 同Headcount 唔係HR計
潮文出現了
又唔好話塞錢入人地袋, 分享吓姐. 另一個角度睇我同佢都未睇清佢想要乜極大機會overengineer

但手巴咁好心機, 之前又有另一位ching話呢到有人幫佢表示感激. 加埋今日特別日子, 將心比心覺得自己香港人要幫自己香港人
最後個能力就係interview嗰時你應該同interviewer highlight嘅能力. interview就係present你做咗一d嘢/有一d 經驗, 你喺呢d經驗學到/得到d咩,呢d嘢點幫到間公司=所謂fit到個role. 你present到呢d嘢,夠說服力人地咪加分俾你,加到夠分就開offer.

似衰呢到
漢寶
最有心係你
善人出沒 好手當更
而家IT post咁友善既
以前post 16睇到而家16既二次方都過埋
當年我non cs year 3做cd rom睇水溫左十幾個post先開始講野
今日打左太鼓 有usseewa打心情唔錯
但條女仲係唔肯一齊去おっパブ
16*16=256
有種見證時代感覺

以前開始留意IT post嗰陣好似係"識jquery搵intern有無6000?"

依家主流都開始搵SA grade了
respect 泥巴
手巴見勢想介入下reboot呢件事

手巴覺得「嘩 咁多經驗」太串

5日interview assignment太on9當人係狗 你可以試下搵多幾間

你係no working experience

掂過programming language同識係無關係
掂過一個同掂過十個冇分別
所以希望所有人唔駛再就讀u讀過咩泥漿摔角

至於建議方面 手巴相信你想要建議 因此一啲非建議類既comment 例如對你既評價 你會覺得好哽耳
唔緊 明既
雖然想你知佢地冇comment錯 但你真係一定要搵IT工既建議既
就係不斷搵 你應該預成功率低過5% 一兩份失敗根本常態

至於應唔應該入IT行 你比唔夠資訊 目前答唔到你
咁好心機
@手巴 有咩漫畫好睇

咁啱睇到條片好似幾啱你
https://www.youtube.com/watch?v=9EcOu_GLsfA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞