IT討論區(195) - WFH萬歲!

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
講少少嘢就懷疑人生
Joke 嚟
requirements, expectations都俾唔到

同砌機一樣,無限budget砌部高達都得。
老bug認同
喺function change behavior。deadline唔俾,code quality要求唔俾。

無要求無時間咪用最少code change去執。

有要求有時間,成個function revamp仲得。
邊個精神病
requirements 太vague
改前改後又三個月
抱歉的是, IT界係精神病患集中地
冇張白卡都好難入行
睇唔明你立場……
原來呢度咁多白卡,好驚聽日出街俾人斬
手巴見勢想介入下reboot呢件事

手巴覺得「嘩 咁多經驗」太串

5日interview assignment太on9當人係狗 你可以試下搵多幾間

你係no working experience

掂過programming language同識係無關係
掂過一個同掂過十個冇分別
所以希望所有人唔駛再就讀u讀過咩泥漿摔角

至於建議方面 手巴相信你想要建議 因此一啲非建議類既comment 例如對你既評價 你會覺得好哽耳
唔緊 明既
雖然想你知佢地冇comment錯 但你真係一定要搵IT工既建議既
就係不斷搵 你應該預成功率低過5% 一兩份失敗根本常態

至於應唔應該入IT行 你比唔夠資訊 目前答唔到你
睇你308覺得你地圖炮緊…

Anyway 手巴其實冇咩興趣睇呢個case 想大家發揮下
但估唔到可以發揮成咁
串少陣ok? 佢係需要幫助既人 唔係踩場/睇唔起你地既人
我#埋

interview rate 7-8%
offer rate1%仲要加3-4%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞