BMW車主討論區 [ 8]

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
單門定四門揭尾GC?
開蓬定硬頂?
電動定汽油?
第一代前期定尾期定第二代?
四缸定六缸?
M?CS?

乜撚都唔講
你老豆死左報夢都唔知點俾意見你
要整頓下如果唔係好快變到香港寶馬車主會個fb group咁
問到一舊舊空泛過班官講野,都唔知點答

不過就算問得好,都會見到答到一舊舊,例如:好好,抵買,唔錯

點好同唔好係無資訊
問得好咪又答埋人d 廢話懶係風趣
問得好係有人答嘢嘅

點為止問得好?

想學下野
好似你呢巴打就真係有貢獻
其他唔講啦明就明
問得唔好係答都廢事

掉條link出嚟 車款唔講 重要車台之前有post講過
呢個post頭有介紹寶馬車房 都唔去問

點睇?
新車有錢咪買 有咩問sales
舊車要知暗病 唔識google?
Google 完唔明再問都未遲啦?好明顯就冇撚search過
個價跌又點?想買咪買 我點睇會影響?

之後就係呢啲撚屌
年份 型號 唔講 淨係講條line出嚟

伸手黨 介紹完又點 講完又點?

呢幾日天氣完全對寶馬車既考驗
太陽落山先出車
大皮完慢行多陣 / 停低run多陣engine先熄車 / 極端啲開暖氣 吹engine bay嘅熱風走 / 熄冷氣吹多陣風先熄車 / 着車一陣先開冷氣

唔一定有用 不過係習慣
睇你想點養
長揸嘅錫佢嘅
就偈油每三千km換
Brake fluid每二萬km換
Transmission fluid四萬km
火咀4萬km

當然實有人覺得on99
洗Q密到咁咩dllm
厰manual寫12000km wor
Transmission fluid係lifetime wor
Blah blah blah

不過呢啲就係之前有巴打問
點解有啲老馬十幾廿年都咁精神嘅原因

冇嘅
跟厰manual你早啲換車only
厰有著數
三千換油 都未過run in 里數
仲有唔好學D友仔下下趕住去屎咁著完車0.1秒就D波郁車我次次預鬆少少時間等佢落返under 800rpm先郁
香港好似run in service 5000km? Full M 1,500km?

其實service還返service, Mechanically其實run in period正常til around 2000km 左右

當然換都係$,財政&時間許可下對佢好啲一定有回報

我而家先一千頭km
未上超過4000rpm
未入過sport plus
未入過S波
我覺得係對泊開爛地既考驗

熱到車入面啲掣熔熔地
呢d平時都有做翻到車場聽多首歌先熄冷氣熄車
如果宜家要我架馬日頭泊爛地
一係taxi 一係bus 打死都唔肯泊
點解咁講
利申:新手
我架e90仲係好凍,上手keep得好

泊爛地,volume control 同idrive 開始有d痴手
牛肺寶馬表示唔怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞