嚴選三十大被指「抄襲」嘅TVB膠劇

682 回覆
386 Like 22 Dislike
抄咗個角色設定
然後再加埋啲九唔搭八嘅愛情線
Tvb最興咁玩
yoyo先係靈魂人物
第二部為咗捧姣蛇cut晒yoyo啲戲份
本身吳奇隆張可頤/邵美琪做古天樂睇佢做反派係睇佢靚仔扮cool姐佢做反派都唔係問題,但起碼要合理少少。又係嗰種所有人變哂蠢材然後反派自爆收皮重有拍到黑社會惡撚哂有錢佬都買佢哋怕重有成日冇段段有人彈出嚟幫手,就咁反派正派輕易反身(長劇通病)
有段時間好興改編日文歌,但大多數都係有俾版權費同落番原作曲者credit
天與地可惜阿邊個拍拍下過左身,唯有講佢過左台灣就唔再提。
正臭西八婆
btw點解佢個女咁大個 係佢同維維生?
以前唱片業幾撚旺(台灣市場好重要,無論係金主定發展空間都係,好多人香港撈唔掂過台灣紅咗返嚟),又有歌唱比賽而啲發掘新人,又有星探,所以好大競爭咪有好多人材囉(其實重有傳媒針住都係原因之一)
呢對應該係唯一一對大團圓但有唔少人反對
苗僑偉郭羨妮兩公婆嘅住屋問題,由頭到尾都係比梁烈唯黃智雯兩公婆連累
所以俾佢hold住20-30集重ok,太長就炒哂車
後面寫到九唔搭八,係因為嗰陣黎姿細佬出咗事所以成個劇組都要就黎姿而改劇本同拍攝期
妖巴次次都好認真寫comment
好似本身係劇本跟唔上拍攝進度
同埋係3哥on99性格
原本結局係寫李司棋病死以及蔡少芬自殺
其實有冇食到 定係夾埋造新聞
因為你次次都好認真出po
第個負評都廢事,直接上一頁
《penthouse》結局埋到尾,只係bad ending
所以美麗戰場個結局完全係衰到貼地
長劇本身要咁樣交代先有戲拍
一個反派,如果唔搞清楚佢點解變反派,就會搞到好似為奸而奸咁,冇任何解釋,好似《美麗戰場》嘅鍾家琪咁,唔知做乜咁憎鍾家寶一樣,只會覺得角色流於表面。
除非劇本係寫反派係先天性反社會人格,咁所有無人性嘅行為都解釋到。
美版男主要HULK化未?
靚靚唔係憑《新不了情》攞影后咩?
囧探查過界又係膠劇
牛王妹OK喎雖然有啲白痴
我覺得成套劇都冇邊個話特別出戲
講緊佢第二次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞