嚴選三十大被指「抄襲」嘅TVB膠劇

682 回覆
386 Like 22 Dislike
林峯唱歌真係好好聽
抄埋台劇華燈初上
其實明明可以玩好多呢啲對白 但唔知點解以前既港劇係連自己係套劇裏面播返自己台啲劇都唔會咁 但其實可以好有趣 但佢哋硬係好似整到所以劇都同一個世界咁唔敢咁樣玩咁
你錯曬
係無線播先
亞視後來發現無線節目部份合約出錯
無寫明「獨家」播映權
之後執雞買番嚟
仲要快速搵譚炳文配音
比無線快播最後個個單元 五鼠鬧東京
無線嬲到飛起
原本無線搵左金超群拍自己港版包青天
仲要動員全台一線藝員 關詠荷 周慧敏 陳松齡 鄭伊健
點知台灣製作人走數著草而爛尾
最後亞視搵咗金超群拍亞視版包青天
無線要面 搵左狄龍拍包青天
所以咪周街包青天
美味天王 咪 抄佢
萬綺雯好靚
《巨輪》主角羅威信(蕭正楠),本屬大好人角色,但劇情發展下去,卻因這性格而間接做出愈來愈多壞事,例如因過份關心卓靜(鍾嘉欣)而對姚文英(田蕊妮)始亂終棄,又認為生意成功全是他個人功勞,完全忘記打本的是大哥,還有文英的相助,後期更因見到大佬喬天生(陳展鵬)做壞事(其實是卧底)多次想大義滅親,好心做壞事的程度令觀眾全部槍口一致,對此角色極為反感。但講創意,還是有高登巴打認為羅威信和《奇幻魔法Melody》入面的Melody相似,都是「腹黑」(指表面好人,但心腸很壞)性格,又好似突然覺得蕭正楠都幾可愛……

Melody臭bitch
我對佢印象係《愛回家》博士多啲
細個以為係關寶慧唱,因為佢都有喺入面做
Tvb冇budget咪咁
你唔講我都唔記得有狄龍版
韓劇好高汁咩類型都有
當年亞視完美咁落無線面
仲以為談情說案個馬明已經入呢set相
點知旗高一著
https://youtu.be/elueSNnOGDY

金超群配呢把聲(源家祥)
一絕
就算佢地提返自己D節目, 都係改下名, 唔可以直接叫返D名, 唔明點解唔可以咁
我英都抄佢
仲有想你三套都大熱
同埋佢演技又唔差
雙面伊人嚴重被低估好撚正
即刻播黎聽下,係回憶呀
人愈大愈唔識得點樣開心番,細個真係好簡單
岑麗香啲戲屎到
你個名
我只記得拍到幾懸疑, 但劇情唔太記得,
ekin袁潔瑩好襯
我覺得佢唔靚唔明點解會拎港姐冠軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞