嚴選三十大被指「抄襲」嘅TVB膠劇

682 回覆
386 Like 22 Dislike
Dr Han, Im a surgeon
當年我都有睇on call, 但總係覺得楊怡似OL多過似醫生
大時代、新紮師兄囉,
2000打後黃子華幾戲套劇都好睇,
TVB小品、警匪片亦大部份都好睇, 而且都係原創
盡快愛係隔離七日情
take my breath away應該有買版權, 算係改編歌, 唔係抄
城寨其實係幾好睇
當年真係比包青天打到一仆一碌,慣性收視冇哂,連啲大製作全部都收皮,搵埋外援例如天王嘅級數都仆直,以前不嬲有收視保證嘅又仆直(例如萬子),呢啲因素再加埋電影圈/台灣(當年好多人過台灣紅返嚟香港,被人話爭飯食/反客為主)挖角同埋不確定因素(健康/意外),搞到有埋好嚴重嘅花旦荒同埋小生荒,甚至好多劇連30點都冇,直到再見亦是老婆同埋刑偵爆咗出嚟先好轉,兼同時標誌著古裝開始衰落,時裝崛起,兼花旦開始換血成功,而小生位俾以前條件唔夠好俾人壓著上唔到位嘅舊人取代同埋同亞視大挖角嚟補血,嗰期好多套戲俾人打到放入深夜視段播例如王菲套千歲情人
應該係我最近一套有睇晒嘅tvb劇
電影/電視劇兩樣都好睇
Sorry,應該咁講以前好多嘢都係改編或參考外國/日本嘢,好多根本都唔係原創咪又係受同紅到發紫
由細睇到大
第三類法庭,闔府統請先正
呢pair最大問題係劇情結構,越長嘅劇越失控
但因為呢個post係講緊抄襲,
以前嗰D歌好多真係買左版權, 就唔係抄襲, 咁已經唔係呢個topic討論範圍內
闔府統請好似從來未重播過?
戚其義2000打後D劇集好多時都係咁,
珠光寶器, 飛女正傳, 天與地劇本唔係唔得, 仲幾有創意, 但總係間唔中就亂嚟
天地豪情同創世紀都係啦,兩套最後都痴鳩線btw其實創世紀都係tvb見縱橫四海咁勁先整出嚟反擊,咪又係本身正派被主角迫到變反派,主角由反派變做正派
抄與郎共舞
好似幾年前重播過,ok德
Ok你啱,不過影視大把都係抄
我覺得第一集創世紀好好睇架, 第二集先出事
歌曲可能太易發現, 會被外國告, 所以先會乖乖地買版權,
影視就唔易被發現, 好多抄襲
第一集台灣逃獄嗰段已經聞到爛尾feel,第二集到二少死前都ok,之後已經可以當佢完
逐段逐段舊情似是遺憾
就是日後共誰有著緣份
咁啲歌咁hit,以前啲歌都係抄日本(最多)同外國,知名度高好多加上唔需要識英文/日文,影視就本身要觀眾識當地嘅語言(電影大多數係歐美)先接觸到,向外輸出程度差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞