嚴選三十大被指「抄襲」嘅TVB膠劇

682 回覆
386 Like 22 Dislike
依家拍到林峯勁靚仔
紳士的品格好好睇
呢套真係極品地爛
一開始宣布開拍嗰時,就話係參考韓劇《penthouse》
但係到出街嗰時不斷死兜爛兜,語唔係抄呢套
之後啲劇情好似起飛紙仔咁左堆右砌
結局又係葉念琛style 咁故弄玄虛
王晶最興咁,個時小寶與康熙又係好多位照搬返自己編既周星馳套鹿鼎記d 劇情
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/發現灣_(電視劇)
秦煌做金田一耕助
當年宣萱唔續約
即係表示唔會攞獎
咁就順理成章俾咗胡杏兒攞
有段吳卓羲屌鳩佢放棄層累死人D對答好好笑
大台自己都傻傻地, 好搵唔搵, 搵個過晒氣嘅狄龍
你地讚到咁搞到想追返嚟睇
如果真係要鬧, 就係中後段同陳慧珊段感情有D拖, 但對比後來其他劇情感情線都係拍得好戲左,
但呢段感情戲已唔關抄襲事
新難兄難弟好睇
以前大把劇係寫實,普通人係真係普通人間屋,唔知幾時開始變成咁
我估90年代中期開始?
細個睇真情/卡拉屋企D屋都已經好大,
但明明記得重睇新紮師兄時, 梁朝偉都只係住唐樓,
不過真情間屋對比後來大台D屋, 已經細左好多
呢套應該唔係亞視嚟,冇記錯好多亞視劇係買返嚟唔係真係屬於亞視(尤其還珠格格後)
第二集變哂樣
Anne Hathaway 勁撚正
呢套野個結局痴撚線到 咁樣都可以原諒林峯 同馬國明無咁嬲
對燈
巨人好正喎
靚喎,少數短髮靚過長髮兼有氣場
情人眼裏高一D?
呢套好睇
前排先翻煲 到2023年睇返都係好貼題
但大丁同低b jj一齊jj喺套戲成個弱智妹
以前大把嘢都係抄,電影電視歌曲全部好多都係抄,只係資訊唔流通先冇咁易發現,同埋抄得好睇許冠文以前大把戲都係參考外國,林憶蓮咪又係翻唱top gun 首歌紅,巨人刑偵呢啲咁hit嘅劇咪又係抄,最緊要出得嚟好睇,又有自己風格或本土味咁咪得囉
我諗要係ttb搵到真係原創劇先係最難最值得po上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞