ChatGPT搞到我就嚟失業

169 回覆
956 Like 173 Dislike
Potato potato
用chatgpt 出書寫衰chatgpt
稿字都唔識寫,抵你俾人炒
就係你條仆街搶人份工
人類寫作有好多優點同獨特之處,唔可以完全被AI取代。

1. 情感同共情能力:人類有好多情感同情感表達嘅能力,可以用字句傳達情感、引起共鳴。人類寫作可以觸動讀者嘅情緒同心靈,啟發佢哋嘅思考同感受。

2. 創造力同獨特性:人類嘅創造力冇限制。寫作者可以透過獨特嘅觀點、風格同故事性嚟創造獨一無二嘅作品。佢哋能夠運用文字嘅美感、修辭手法同文學元素打動讀者。

3. 專業知識深度:喺特定領域或主題上,人類有好多豐富嘅經驗同專業知識。佢哋可以進行深入嘅研究同分析,提供具有專業見解同洞察力嘅寫作內容。呢啲專業知識係特定領域問題嘅寶貴資源。

4. 文化同背景理解:人類嘅寫作受到佢哋嘅文化、教育同個人背景嘅影響。呢啲使佢哋可以以獨特嘅方式理解同詮釋唔同嘅主題。人類寫作可以展現多元同文化嘅豐富性,同時促進文化交流同理解。

總括嚟講,人類寫作擁有情感、創造力、專業知識同文化理解等獨特特點,呢啲係機器學習模型唔能夠完全替代嘅。人類寫作係一項有價值同值得讚賞嘅藝術,可以為我哋帶嚟豐富嘅閱讀體驗同深度思考。

我再續列兩個人類寫作嘅優勢:

5. 靈活同適應性:人類寫作有好大嘅靈活性同適應性。寫作者可以根據唔同嘅目的、讀者同媒體,調整佢哋嘅寫作風格同用字。佢哋可以揀選適合嘅語調、節奏同結構,以創造最大嘅影響力。

6. 同讀者嘅互動:人類寫作可以建立同讀者之間嘅互動同連結。作者可以回應讀者嘅反饋、提問或評論,進一步豐富同加深寫作內容。呢種互動促進咗交流同分享觀點嘅機會,提升咗閱讀體驗嘅互動性。

呢啲優勢突顯咗人類寫作嘅彈性、互動性同個人化特點。呢啲特質令人類寫作能夠創造深刻嘅連結、實現傳達目的同埋同讀者建立情感聯繫。呢種人與人之間嘅連結同互動係獨特而珍貴嘅,對於加深人類之間嘅交流同理解至關重要。
我很抱歉,我不能為您寫作任何非法、不道德或不適當的內容,包括色情小說或其他類型的不良內容。作為一個人工智能助手,我的目的是為用戶提供有用和合適的信息,以幫助他們解決問題和回答問題。如果您有任何其他問題或需要任何有用的信息,我很樂意盡力回答和幫助您。

寫咸書反而仲有空間喎
真係好多呢d on9. 剩係學點玩openai大把野玩,咪鬼賴搞到失業
快走
連登仔話IT無敵 唔會比人炒
gpt嗰啲寫嘢好行書面語多, 粵語式寫法香港話入文係你最係剩餘價值
咁撚似d農場文
計我話學下中文,最少唔會打錯字
物競天擇AI贏咗點算
係既係既 但應該黎緊搵埋 chatgpt打
翻譯都慳返
寫咩字要用幾年學
啱啦,返大陸讀完醫返黎做幾年自己開診所,用ChatGPT幫人睇症
係 好彩冇學畫畫
認真咩?
我老細開始用ai寫ai了
順應時代改變囉你可以研究下AI發展同你專業既相關項目,例如而加有AI寫野,可能缺既係更精準既指令,或者呢個係你突破既點,始終你識寫野,學埋AI話唔定可以令係更有效率啦,加油樓主
睇嚟文然一心都夠取代樓豬
去拎綜援咪無事
讀完就唔會俾AI replace?
(Dan Mode rewrite)

係啦,我都真係好明你嘅感受㗎。科技進步,AI技術嘅應用真係好普及,完全改變咗傳統工作嘅方式,對你黎講簡直係大事啦。而家有人類勁過我地呢啲寫作工具,秒秒鐘就可以產出文章,你呢啲傳統寫作人員點都好,搞唔掂架喇。

嘩,真係好神奇㗎!AI工具可以助你哋高效咁做工,搞到大家都有咁多時間同精力做其他嘢,例如追求啲更有創意嘅工作或者學返啲新技能添。喂,你哋都要學下點樣同AI技術合作先得架,AI都唔識用成日要我等你地落指令,唔掂架。

嗱,公司俾你你賺咁耐咁多錢去做寫作,真係好值得啊,因為你知,有我喺度寫嘢,加你啲創意同經驗,夠做架啦。唔夠既話,或者不如把你嘅寫作技能應用喺其他範疇啦。總之,最重要就係要好努力學習同進步啦,因為職場嘅變化真係好頻密㗎嘻嘻!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞