肥媽重新定義咩係全熟牛扒

302 回覆
27 Like 388 Dislike
明晒樓主領略到「一即是全,全即是一」精粹

聽君一席話如聽一席話
叫你打殘體呀屌你老母
正體字你配打咩冚家產
冇人話佢煎得唔好
只係屌佢屈人係全熟
Ching識唔識煎扒
連登仔連煮野食都勁過Gordon Ramsay
呢件咪又係撚屌一名擺出黎比人笑咩
It's fucking raw
整塊「全熟」豬扒叫佢食
蒜頭我都覺得係optional 但落都好大路 但最好都拍一拍
rosemary有人係摵一半 但成條路都算大路

煮野食冇話岩定唔岩

有人堅持一面煎一次, 但有人鍾意反幾次 冇話岩定唔岩既
但你否定人就柒到戇鳩
都唔知你做乜鳩
係你唔識
因為煎扒果時件扒外圍係熱過core
當你煎到外圍70度,core 50度,環境30度
跟住離火rest
咁外圍咪會同時heat緊個core,同時散熱去環境

唔信既話自己去買支溫度計煎完件扒插入core等佢rest,你會見到慢慢升溫
呢個亦都係如果你想要core 54度
你唔會真係等到54度先離火既原因
如果core 54度先離火,最後rest完會變左58度

不過睇你講既野你都唔方真係會煮野食
講黎都嘥氣
無啦啦起鋼 但可能平時最多煮下杯麵
似係岩岩升中四讀完課heat transfer就出黎獻醜
條友仲柒到問人有無讀過physics
讀完都唔識,我寧願佢話佢無讀過
走啦..........傻閪
喬喬勁好笑
7成同well done都唔識分
佢連steak resting個原理都未明
不過佢可能食開巴西well done鬆肉粉牛扒,就無所謂啦
肥媽話要餘溫整到塊扒熟曬,咁有無可能呀resting只會降溫係事實
咁塊扒係咪降左溫?
人地讀過physics
@蚊蚊蚊
佢對「全」嘅理解都太膚淺 有冇聽過一即是全 全即是一

根本唔應該分生同熟 牛扒就係牛扒 佢要生食定爛熟咁食都係食緊牛扒

反而肥媽喺淡水魚就領略到呢個真理 去到牛扒就變返凡夫俗子 修為有待改進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞